Recomanacions i eines per elaborar i implementar ‘Plans de mesures antifrau’

Fons Next Generation EU

 

El 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu va aprovar la creació del programa Next Generation EU per estimular la recuperació econòmica i la reparació dels danys causats per la pandèmia de COVID19 amb una assignació de fons per avançar cap a una Unió Europea més ecològica, més digital i més resilient davant els canvis i reptes futurs.

El Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR) és la peça central d’aquest programa. Per accedir-hi, l’Estat va desenvolupar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). L’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre configura el sistema de gestió del PRTR i estableix que tota entitat, decisora o executora, que participi en l’execució de les mesures del PRTR haurà de disposar d’un «Pla de mesures antifrau» per garantir que els fons s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables, en particular, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interès.

Des de l’Oficina Antifrau, hem creat aquest nou espai web on reunim informació i eines que ajudaran els ens públics a desenvolupar i implantar uns ‘plans de mesures antifrau’ eficaços i a mida dels riscos de cada organització. Uns plans que, d’altra banda, suposen una oportunitat per incorporar la gestió dels riscos de corrupció i frau a tots els procediments de gestió de les institucions.