En motiu del Dia Internacional contra la Corrupció avui s’ha celebrat el diàleg “Del Malaya al Pandora. Efectes col·laterals”

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat aquest tarda el diàleg "Del Malaya al Pandora", juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Amb aquesta sessió, Antifrau se suma al Dia Internacional contra la Corrupció que es celebra cada any el 9 de desembre

Durant la presentació de la sessió, Miguel Ángel Gimeno ha recordat que “la corrupció és un fenomen escorredís, que representa una autèntica sagnia econòmica i social, crea desigualtats i genera desconfiança en les institucions de cara a la ciutadania"

El degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, ha reivindicat “el paper de facilitadors dels periodistes per destapar casos de corrupció”

(D'esq. a dreta) El periodista Jesús García, la responsable de comunicació d'Antifrau, Laia Espín, i l'advocada Inmaculada Gálvez
(D'esq. a dreta) El periodista Jesús García, la responsable de comunicació d'Antifrau, Laia Espín, i l'advocada Inmaculada Gálvez

9 de desembre de 2021. L'Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat aquest tarda el diàleg "Del Malaya al Pandora", juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Amb aquesta sessió, Antifrau se suma al Dia Internacional contra la Corrupció que se celebra cada any el 9 de desembre. Segons Nacions Unides cada any es paga un bilió de dòlars en suborns i calcula que es roben 2,6 bilions de dòlars anuals a través de la corrupció, suma que equival a més del 5% del producte interior brut mundial. Segons un estudi universitari, el cost social de la corrupció a Espanya és de 40 mil milions d’euros.

La presentació de l’acte ha anat a càrrec del director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, i del degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros. Al diàleg hi ha participat l’advocada Inmaculada Gálvez, que va presentar 200 denúncies contra la gestió del consistori de Marbella, germen del macro procés Malaya contra la corrupció urbanística, i el periodista d’El País Jesús García, que ha col·laborat enguany amb el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) per fer públics els Papers de Pandora sobre evasió fiscal d’empreses i de personalitats d’arreu del món. L’encarregada de moderar el diàleg ha estat la responsable de Comunicació d’Antifrau, Laia Espín.

Durant la presentació de la sessió, Miguel Ángel Gimeno ha recordat que “la corrupció és un fenomen escorredís, que representa una autèntica sagnia econòmica i social, crea desigualtats i genera desconfiança en les institucions de cara a la ciutadania".

El director d’Antifrau ha reclamat "una bona transposició de la Directiva europea relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió, que asseguri la indemnitat d'alertadors i facilitadors", que són "aquells que faciliten la difusió de la informació que descobreix un alertador".

Per la seva banda, el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, ha reivindicat “el paper de facilitadors dels periodistes per destapar casos de corrupció”, amb un periodisme compromès amb la ciutadania i ha reivindicat: “Els periodistes tenim entre les nostres funcions exercir també el control del poder i fer-ho sempre des de la independència informativa”, i ha afegit que “el millor periodisme és el que provoca canvis en la societat, i destapar casos de corrupció a través del periodisme d’investigació no deixa de ser una vocació del periodisme compromès”.

Inmaculada Gálvez, l’advocada que va destapar el cas Malaya de corrupció urbanística a l’ajuntament de Marbella, ha començat el diàleg explicant les pressions i persecucions que ha patit per part del consistori. El periodista Jesús García ha emfatitzat: “el que més rebem són pressions més subtils, de tipus psicològic més que físiques, suggeriments, intents de modificar la informació”.

Tot seguit s’ha tractat sobre les amenaces poden tenir forma de legalitat. Inmaculada Gálvez ha explicat que ha “rebut més pressió del món jurídic, dels jutges, fiscals i de l’advocacia que del carrer o d’altres àmbits”. Mentre que Jesús García ha explicat que “en l’àmbit periodístic existeix l’amenaça de querella per crear-te incertesa personal. Això provoca por, indefensió, en fi, autocensura”. Per al periodista de El País, la solució és: “Rigor i tenir el teu mitjà darrera donant suport”.

Acte seguit s’ha debatut sobre l’emparament en el sistema actual de la figura dels facilitadors i Gálvez ha reconegut no haver-se sentit mai emparada. L’advocada ha asseverat que "la corrupció és l'impost més car que paguem, falta conscienciació de la gran factura que paguem amb la corrupció, cal més sentit del bé públic".

També s’ha posat sobre la taula els efectes en el cas Malaya i els papers Pandora més enllà del titular o de la notícia del dia. Gálvez ha reclamat l’execució de els sentències imposades: “tenim prou lleis, però cal cultura de la legalitat. Hi ha moltes sentències sense executar.” Garcia ha destacat la seguretat de treballar en xarxa perquè “no és el mateix un periodista treballant sol que fer-ho entre 600 repartits per tot el món”. I ha afegit que “el més important és la conscienciació, que la gent se n’adoni que la corrupció és intolerable".

En un darrer bloc la moderada de l’acte, Laia Espín, ha introduït la relació entre mitjans de comunicació i la divulgació de casos de corrupció i evasió fiscal. Gálvez ha destacat que “el paper de la premsa en el cas Malaya va ser fonamental. Sense la premsa no hauríem pogut fer pressió”. I ha acabat dient “Em porto bé amb els periodistes perquè els explico la veritat”. Per la seva banda Jesús García ha dit que “hi ha ocasions on és complicat fer pressió sobre personatges rellevants. Com en el cas de Leo Messi per frau fiscal”. García ha recordat que quan el futbolista va haver d’anar a declarar als jutjats de Gavà hi havia gent per demanar-li autògrafs perquè en el fons a la gent li importa poc que faci frau.

Per acabar l’acte, l’advocada Inmaculada Gálvez ha dit que “gràcies a la meva família i a algun jutge he pogut tirar endavant”. El periodista Jesús García ha agraït el recolzament de companys i caps immediats, tot reclamant que “falten recursos i temps per fer una bona recerca periodística.