30/01/2019
  • La qualificació d’Espanya millora lleugerament, un punt sobre 100, en relació a l’any passat i passa de 57 a 58 punts. Amb aquesta qualificació, Espanya ocupa la posició 41 entre els 180 països estudiats aquest any, juntament amb Geòrgia, Letònia, i Saint Vincent i les Grenadines
  • D'altra banda, Espanya se situa en el lloc número 20 entre els 28 països de la Unió Europea. Malgrat aquesta lleu millora en la puntuació, cal destacar que Espanya es troba per sota de Xipre i la República Txeca, països amb els quals compartia la mateixa puntuació l'any passat
  • El resultat obtingut per l’estat espanyol confirma que la corrupció a Espanya segueix sent un problema greu. En els últims 6 anys, entre 2012 i 2018, la qualificació d'Espanya ha caigut 7 punts

Transparència Internacional ha presentat els resultats de l'Índex de Percepció de la Corrupció 2018, que recull una visió panoràmica i la classificació de 180 països segons el seu nivell de corrupció, en funció de la percepció que en tenen els ciutadans d'aquests països i molt diversos especialistes i col·lectius consultats per diferents organismes internacionals.

La qualificació d'Espanya en l'Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 2018 ha suposat la pujada de només un punt en relació amb l'any passat. Mentre que el 2017 l’estat espanyol va obtenir 57 de 100 punts, enguany la puntuació és 58 de 100, en una escala on una major puntuació significa menys corrupció. Això indica, almenys de forma indiciària, que els esforços per prevenir i frenar la corrupció a Espanya encara no donen els seus fruits en termes de percepció. D'acord amb la metodologia utilitzada en l'IPC, una diferència d'un punt en un any no és estadísticament significativa. No obstant això, és un indicador que pot suposar un gir cap a una millora de la posició si el país continua pujant en els anys successius.

Amb aquesta qualificació, Espanya ocupa la posició 41 entre els 180 països estudiats en l'IPC d'aquest any, juntament amb Geòrgia, Letònia, i Saint Vincent i les Grenadines. D'altra banda, l’estat espanyol se situa en el lloc número 20 entre els 28 països de la Unió Europea. Malgrat aquesta lleu millora en la puntuació, Espanya es troba per sota de Xipre i la República Txeca, països amb els quals compartia la mateixa puntuació l'any passat.

La corrupció continua a ser un problema greu a Espanya

El resultat obtingut per l’estat espanyol confirma que la corrupció a Espanya segueix sent un problema greu. En els últims 6 anys, entre 2012 i 2018, la qualificació d'Espanya ha caigut 7 punts, sent el país -després Hongria i empatat amb Xipre- que més ha caigut en puntuació a Europa en aquests darrers anys. Transparència Internacional Espanya considera que una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d'estar per sota dels 70 punts en l'Índex de Percepció si vol mantenir la seva imatge i la seva competitivitat.

Segons l’anàlisi complerta dels resultats que ha fet Transparència Internacional Espanya, és important ressaltar que els múltiples escàndols de corrupció que s'han succeït a l’estat espanyol al llarg de les últimes dècades, sobretot a partir de la bombolla urbanística i que encara segueixen aflorant, han provocat que la legitimitat de les institucions democràtiques hagi patit danys molt seriosos. També segons aquest anàlisi, la crisi econòmica, confrontada mitjançant les anomenades polítiques d'austeritat fiscal, ha influït en aquesta deslegitimació i la consegüent desafecció.

La lluita contra la corrupció és una forma de lluitar per la democràcia

Per Transparència Internacional, en aquesta edició de l'Índex de la Percepció es demostra que hi ha una relació directa entre la corrupció i la salut democràtica global. Les democràcies caracteritzades com a "plenes" obtenen de mitjana 75 punts en l'IPC; les etiquetades com a "febles", una mitjana de 49 punts; els anomenats "règims híbrids" (que presenten elements propis dels sistemes autocràtics), 35 punts de mitjana; i els règims autocràtics són els que obtenen pitjors resultats, amb 30 punts de mitjana. D'acord amb l'anàlisi de totes les dades, més de dos terços dels països estudiats tenen menys de 50 punts, i la qualificació mitjana és de 43 punts.

En les primeres posicions de l'Índex es troben Dinamarca i Nova Zelanda, amb 88 i 87 punts respectivament, mentre que els últims llocs són ocupats per Somàlia, Síria i Sudan del Sud, amb 10, 13 i 13 punts respectivament. Pel que fa a les regions, Europa Occidental i la Unió Europea tenen les millors puntuacions (66 punts de mitjana), i Àfrica és la que compta amb la puntuació mitjana més baixa, amb 32 punts.

Des de 2012, només 20 països han registrat millores significatives en les seves puntuacions. Entre ells, es troben Argentina, Senegal i Costa d'Ivori. Per contra, en 16 països, com Espanya, Austràlia, Xile, Hongria, Turquia i Malta, les puntuacions han empitjorat de manera significativa.

Transparència Internacional Espanya destaca molt especialment que “lluitar contra la corrupció és una forma de lluitar per la democràcia, de reivindicar-i de recuperar la legitimació de les seves institucions basada en els seus valors essencials”.

 

twitter home linkedin home youtube home