13/12/2017
  • El jutjat Social núm. 20 de Madrid ha declarat nul l'acomiadament de l’enginyera Azahara Peralta de l'empresa pública Acuamed
  • La sentència, que es pot recórrer, també obliga a l’empresa a readmetre la treballadora i abonar-li els salaris no pagats des que va ser acomiadada, al juliol de 2015, i una indemnització per danys morals de 50.000 euros

La causa de la destitució de l’enginyera, segons va declarar ella mateixa, va ser la seva negativa a acceptar per part de Fomento de Construcciones y Contratas (empresa encarregada de la neteja del pantà de Flix) i Acuamed uns sobrecostos que doblaven el pressupost inicial, de 34 a 70 milions d’euros.

Acuamed ja va admetre fa 10 dies, durant la celebració del judici, que Peralta havia estat acomiadada de forma improcedent. Ara, la jutgessa Teresa Orellana ha sentenciat que aquest acomiadament va ser nul. Per aquest motiu, la sentència imposa que l'enginyera ha de tornar a formar part de l'empresa pública. Peralta va ser directora de les tasques de descontaminació del pantà de Flix des d'octubre de 2013 fins el seu acomiadament l’any 2015.

La sentència de la jutge Orellana assenyala que "les contínues pressions sofertes per un treballador ocasionen un sofriment moral a qui les pateix. Aquest patiment es pot considerar acreditat en aquest cas, ja que cal entendre que la demandant ha estat acomiadada per la seva negativa a una acció il·lícita, amb imputacions que poden comprometre el seu prestigi professional”. A més, considera que "l'existència d'actes hostils ha quedat acreditada [...], la demandant va ser requerida de forma reiterada i conscient per realitzar actuacions il·lícites, sent acomiadada davant la seva negativa a fer-les".

Des de l’Oficina Antifrau de Catalunya es valora molt positivament la decisió de la jutgessa, ja que implica una reparació per a la denunciant i és una bona noticia també per a totes les persones que són objecte de represàlies pel fet de ser alertadores de casos de corrupció, per defensar la integritat i l’interès general. En aquest sentit, Antifrau recorda novament al necessitat de disposar d’una llei integral de protecció dels alertadors.

twitter home linkedin home youtube home