12/06/2017

Espanya ha ignorat tres de cada quatre recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) per prevenir la politització en l'àmbit judicial. Aquesta dada es desprèn del 17è informe anual d’aquest organisme del Consell d'Europa on ofereix una revisió de la seva acció contra la corrupció durant el 2016. Segons l’informe, Espanya no ha implementat plenament cap de les recomanacions que se li van fer i només ha complert parcialment amb el 25% de les mesures que l'entitat li havia sol·licitat.

El GRECO va assenyalar en un dur informe de l’any passat que Espanya havia de reforçar la independència del Consell General del Poder Judicial, l'avaluació d'alts funcionaris judicials o canviar el sistema d’elecció del fiscal general establint per llei requisits per augmentar la transparència de la comunicació entre aquest i el Govern. També va criticar el sistema d'elecció dels alts funcionaris de la judicatura, com els presidents dels tribunals provincials, dels tribunals superiors de justícia o del Tribunal Suprem. En aquest text va recordar a l'Estat espanyol que "les autoritats polítiques no han d'intervenir en cap de les etapes del procés de designació dels magistrats".

Mesos després, el balanç mostra que Espanya no ha seguit les recomanacions. Sobre això, el president del GRECO, el croat Marin Mrčela ha assenyalat que "alguns països han de prendre mesures urgents per garantir la independència judicial". L’organisme europeu ha demanat als governs, als parlaments i als òrgans de govern judicials a redoblar els seus esforços per crear mecanismes de prevenció més eficaços contra la corrupció.

Espanya tampoc surt ben parada pel que fa al compliment dels consells per evitar casos de corrupció en l'àmbit parlamentari. Els percentatges es repeteixen: el 75% d'incompliments i el 25% de les recomanacions parcialment implementades. En canvi, les xifres milloren en assumptes com el càstig dels delictes de corrupció (67% de les recomanacions implementades) o el finançament dels partits polítics (84%).

17è informe de l’activitat general del GRECO (en anglès)

17è informe de l’activitat general del GRECO (en francès)

Vídeo del GRECO contra la corrupció:

twitter home linkedin home youtube home