06/07/2017

curs estiu 2015 taulaEl curs d’estiu, organitzat per l’Oficina Antifraude Catalunya (OAC) i el Consorci de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMPB) ha girat al voltant de la figura dels alertadors de la corrupció. La majoria de casos de corrupció pública han sortit a la llum per les denúncies internes procedents dels mateixos empleats o, fins i tot, de la ciutadania. Detectar possibles conductes contràries a la integritat en el si de les administracions públiques és un aspecte crític per a la lluita contra la corrupció però, malauradament, no sempre és fàcil i el cost personal i professional que han de pagar els alertadors és, sovint, molt elevat.

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha sigut l'encarregat d'inaugurar el curs que s'ha celebrat al CCCB. També han intervingut el director de Prevenció de l'OAC i director acadèmic del curs, Òscar Roca, i la directora académica del CUIMPB - Centre Ernest Lluch, María José García. En l’acte, Gimeno ha afirmat que “la construcció d’alternatives segures al silenci ni és fàcil ni és ràpida però no hi podem renunciar: ens hi juguem massa.” En aquest sentit, ha insistit que “cal instaurar una autèntica cultura de la denúncia, que valori la transparència i el retiment de comptes. La no resposta als casos de corrupció és una gangrena pel sistema”.

Les jornades han posat l’atenció en la figura de l’alertador des de diferents vessants: el marc legislatiu sobre la protecció d’aquesta figura, les experiències dels alertadors i el paper dels mitjans de comunicació en la lluita contra la corrupció. El debat s’ha abordat en forma de tres taules rodones en les quals hi han participat persones de diverses disciplines i àmbits per aconseguir visions plurals d’una mateixa qüestió.

El director adjunt de l'Oficina Antifrau, Joan Xirau, ha sigut l'encarregat de presentar les conclusions del curs. Xirau ha advertit de la necessitat de disposar de manera urgent d’una llei de protecció dels alertadors de la corrupció. El director adjunt ha afegit que mentre no es disposa d’aquesta normativa, l’OAC des del mes de setembre admet les denúncies anònimes amb la voluntat de garantir la protecció de la figura de l’alertador. D’altra banda, ha recordat que l’OAC ja va presentar aquesta recomanació al Parlament de Catalunya i que aquest la va assumir com a pròpia. I ha insistit que la protecció de la figura de l’alertador és bàsica per a evitar la seva victimització.

La cloenda ha estat a càrrec de Joan Llinares, recentment nomenat director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana.

Conclusions Curs Estiu Alertadors de la corrupció 2017

Programa del curs d'estiu 2017

Dimecres, 5 de juliol

Inauguració

 

Conferència inaugural. Eva Joly

 

Les lleis europees sobre protecció d'alertadors. Paul Stephenson

 

Elements esencials d'un bon sistema de protecció de denunciants. Daniel Amoedo, Pam Barlett, Humberto Guadalupe, Laura Seseña. Modera: Rosa Maria Pérez

 

La denúncia d'un cas de corrupció: una experiència compartida. Gracia Ballesteros

Diverses mirades sobre la figura de l'alertador. Sonia Agudo, Irma Ferrer, Simona Levi, Teresa Soler. Modera: David Fernández

 

Dijous, 6 de juliol

Els mitjans de comunicació com a instrument de denúncia. David Leigh

Periodisme d'investigació. Mar Cabra, Carlos Sánchez, Sergi Picazo. Modera: Xavier Muixí

Conclusions i cloenda. Joan Xirau, Joan Llinares

 

twitter home linkedin home youtube home