Contra la corrupció i les irregularitats: els sistemes interns d'alerta a Catalunya

El paper d'Antifrau com a autoritat independent de protecció a les persones alertadores a Catalunya

Contra la corrupció i les irregularitats: els sistemes interns d'alerta a Catalunya

12 de juny de 2024. El director de Prevenció de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Òscar Roca, ha participat a la ‘Jornada contra la corrupció i les irregularitats: els sistemes interns d'alerta a Catalunya’ per explicar el paper d'Antifrau com a Autoritat Independent en la Protecció de les persones alertadores, en un acte que s’emmarca dins la Setmana del Govern Obert, del 10 al 14 de juny de 2024.

Òscar Roca ha recordat que l’Oficina Antifrau de Catalunya va ser la primera oficina de l’estat espanyol que va néixer com a eina de prevenció i lluita contra la corrupció, i ara ha estat la primera en ser-li encomanades les responsabilitats derivades de l’aplicació de la Llei 2/2023.

El director de Prevenció d’Antifrau ha explicat les potestats que li atribueix la llei a Antifrau com Autoritat Independent de Protecció a les Persones Alertadores, i ha fet una crida a "enfortir la integritat institucional per a que la ciutadania recuperi la confiança en les mateixes".

“Tractar i protegir les persones alertadores que venen a l’Oficina és un repte, és una tasca complexa per a nosaltres. Hem passat de posar el centre d’atenció en les institucions per posar-lo en les persones”, ha dit el director de Prevenció d’Antifrau, i ha afegit que “moltes d’aquestes persones a les que intentem ajudar estan en situacions en les que arrosseguen pràcticament un trauma, o una càrrega psicològica important, en això haurem de saber donar resposta”, ha afegit Òscar Roca.

Els objectius d’aquesta jornada eren contextualitzar el marc legal de la Llei 2/2023 i donar a conèixer les obligacions i reptes que se'n deriven, fer-ne balanç de quina ha estat la seva implementació, abordar la protecció de les persones alertadores i conèixer el paper de l'Oficina Antifrau com a entitat independent.

També s’ha ofert a l’acte el servei "Canal d'Alertes" que el Consorci d'Administració Oberta de Catalunya proporciona de forma personalitzada i gratuïta.

Vídeo de la jornada i més informació: