S'obren les inscripcions per al Congrés sobre ‘Compliment normatiu i integritat en entitats públiques’, on es presentarà l’informe final del projecte a Barcelona
Els dies 23 i 24 de març Antifrau organitza unes jornades per a professionals del sector públic i privat implicats en el compliment normatiu
7 de març de 2023. S’han obert les inscripcions per al Congrés sobre ‘Compliment normatiu i integritat en entitats públiques’, que organitzen l’Oficina Antifrau de Catalunya i la Diputació de Barcelona els dies 23 i 24 de març, amb la col·laboració de: Universitat de Castilla-La Mancha (UCLM), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Santiago de Compostela (USC), la Universitat de Mòdena e Reggio Emilia (UNIMORE).
Aquest Congrés servirà per presentar l’informe final del projecte de l’estudi per a promoure una cultura de compliment normatiu i d’integritat en diversa tipologia d’ens del sector públic (societats mercantils públiques, entitats públiques de caràcter empresarial, consorcis) de l’àmbit d’actuació de l’Oficina Antifrau, que s’ha realitzat amb les universitats citades mitjançant un conveni de col·laboració i que es va iniciar el 2019.
L’estudi sorgeix del convenciment que la integritat institucional no pot assolir-se només amb mesures de compliment normatiu, sinó que també cal adoptar-ne d’altres basades en els valors del servei i l’ètica pública, per tal de donar prioritat als interessos públics per sobre dels privats en el sector públic. Els models de compliment normatiu en el sector públic han de ser inclús més exigents que en el sector privat i han d’anar més enllà de l’existència o no de responsabilitats penals. L’adopció d’un programa de compliment normatiu ha de servir per a crear una cultura corporativa ètica i d’integritat.
Per aquesta raó l’any 2019 l’Oficina Antifrau va impulsar un conveni de col·laboració per realitzar aquest estudi, que en un primer moment van signar la UCLM, la UAB i la Universitat de Vigo, després es van incorporar la USC i la UNIMORE al conveni. L’estudi i el Congrés tenen com a finalitat promoure una cultura de compliment normatiu i d’integritat en diversa tipologia d’ens del sector públic (societats mercantils públiques, entitats públiques de caràcter empresarial, consorcis) de l’àmbit d’actuació de l’Oficina Antifrau.
L’informe final del projecte s’ha realitzat conjuntament amb professors i investigadors d’aquestes universitats experts en la matèria així com amb participació de personal tècnic de la Direcció de Prevenció de l’Oficina Antifrau. El projecte inclou l’experiència d’empreses públiques italianes en matèria de compliment normatiu i prevenció de la corrupció a les organitzacions públiques. L’experiència comparada permet veure què es pot aprendre tant del model aplicat aquí com del model italià. Els projectes italians vinculats inclouen l’experiència d’empreses públiques italianes en matèria de compliment normatiu i prevenció de la corrupció a les organitzacions públiques i han estat realitzats per l’equip de la Universitat de Modena e Reggio Emilia, que ha elaborat també l’estudi Far Mission Oriented 2020 “Protocovid” i Go For it.
Aquest projecte està vinculat a l’equip del projecte de recerca de la UAB sobre la Prevenció de la corrupció al sector públic empresarial, PID2020-117526RB-I00, finançat per MCIN/ AEI/10.13039/501100011033, projecte complementari a aquest estudi que aquí presentem.
El dia 23 de març començarà el Congrés amb l’obertura serà a càrrec de Miguel Ángel Gimeno Jubero, director de l’Oficina Antifrau, Marc Verdaguer i Montanyà, president delegat de l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, i d’Adán Nieto Martín, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Castilla -La Mancha (UCLM), que presentarà l’informe final del projecte. El conductor de la jornada serà el director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca.
La primera ponència serà del subdirector tècnic del Departament segon de fiscalització del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Vaz-Serra Meléndez, que parlarà sobre fiscalització dels sistemes d’ètica i d’integritat per part del Tribunal de Comptes. A continuació es presentarà l’informe final del projecte, els continguts, les conclusions, les recomanacions i la metodologia emprada per a la seva realització, que anirà a càrrec dels acadèmics de les universitats que han participat al projecte.
A la tarda es donarà veu a les institucions que han col·laborat amb aquest projecte que debatran en dues taules rodones les valoracions i recomanacions estretes de l’informe final.
D’altra banda, el dia 24 es dedicarà a analitzar l’experiència de les empreses públiques italianes amb els autors del document comparat i la transposició de la Directiva europea de protecció dels alertadors a la legislació italiana. Tot seguit es debatrà sobre les relacions entre les administracions públiques i els ens instrumentals del sector públic.
El Congrés es clourà amb les intervencions del director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, i de la professora de Dret Penal de la UAB, Míriam Cugat.
Si voleu consultar més detalls del programa cliqueu aquí.
Inscripcions:
Per inscriure's a la sessió en línia s'ha d'omplir aquest formulari.
Certificació de l’assistència:
L’organització ha previst l'emissió de certificats per a aquelles persones que assisteixin a un mínim del 80% del congrés i ho sol·licitin. A aquests efectes: les persones que hi assisteixin presencialment hauran de fer els diferents check-in previstos durant el congrés; i les persones que hi assisteixin en línia hauran de connectar-se a Zoom amb el seu nom i cognoms. Una vegada celebrat el congrés, caldrà demanar la certificació a prevencio@antifrau.cat indicant nom, cognoms i DNI.
Més informació:
Projecte de compliment normatiu i integritat
Conveni de col·laboració
Entitats que participen en el projecte
Antifrau organitza uns tallers per debatre i contrastar conclusions i recomanacions amb les organitzacions que participen del ‘Projecte de compliment normatiu i integritat’ per a una diversa tipologia d’entitats públiques