20/04/2017
OAC. Entrega dels segells infoparticipa

Representants de les institucions guardonades amb el Segell

InfoParticipa. Foto: Jordi Pareto, UAB

S’ha celebrat la 4a edició del lliurament dels guardons InfoParticipa, organitzada per el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte ha tingut lloc a la Sala d'Actes del Rectorat de la UAB, al Campus de Bellaterra a Cerdanyola del Vallès. Hi han intervingut Amparo Moreno Sardà, directora del LPCCP, i Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i consultor polític, que ha impartit la conferència ‘Transparència: més enllà del portal (i del Segell)’. L’entrega dels guardons ha anat a càrrec de Victòria Camps Cervera, presidenta del Consell Certificador, Jordi Foz Dalmau, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, i Margarita Arboix Arzo, rectora de la UAB.

El Segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que reconeix les bones pràctiques als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions. El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, forma part del Consell Certificador que és qui aprova els criteris de concessió dels Segells. La LPCCP atorga els guardons per promoure que la transparència es faci extensiva a la resta de responsables polítics i tècnics.

Enguany les bones pràctiques s’han definit en 52 indicadors adaptats a la Llei de Transparència, que s’utilitzen per avaluar la informació publicada als webs dels Ajuntaments. Tota la informació es troba actualitzada al Mapa InfoParticipa. L’informe s’ha elaborat amb dades de les avaluacions realitzades des de novembre de 2016 fins març de 2017. Les dades corresponen a la 5a onada realitzada dels 947 ajuntaments de Catalunya. A més, s’ha fet una 2a onada d’avaluacions als 40 Consells comarcals, 1 Consorci (Moianès) i el Conselh Generau d'Aran. I per primera vegada s’han avaluat també els webs de les 4 Diputacions catalanes.

Els indicadors s’elaboren en forma de preguntes que responen a cinc qüestions bàsiques:

 • qui són els representants polítics?
 • com gestionen els recursos col·lectius?
 • com gestionen els recursos econòmics?
 • quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius?
 • i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana?

Els resultats de l’anàlisi s’introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap. El percentatge que ha assolit cada web es tradueix en una tonalitat a “l’infòmetre”. Al web també es publiquen els criteris que s’apliquen per fer les avaluacions, que s’han sistematitzat en la Guia, actualitzada el 2016. Així mateix, es poden consultar els criteris per poder optar als diferents guardons del Segell Infoparticipa corresponents als municipis segons les diferents franges de població, als Consells Comarcals i a les Diputacions.

L’origen del Segell InfoParticipa se situa en l’anàlisi dels webs dels 947 ajuntaments de Catalunya que va realitzar l’equip del LPCCP de la UAB l’any 2012 i va publicar al Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local, la primera versió de la plataforma actual. El 2013 es va desenvolupar una nova plataforma, el Mapa Infoparticipa, amb el mateix propòsit però amb més prestacions i amb la possibilitat de fer un enfocament més ampli per incorporar informació sobre ajuntaments d’altres comunitats autònomes.

 • Parlament de Catalunya
 • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
 • SIGMA OECD
 • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
 • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
 • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
 • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
 • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home