06/04/2017

El Ple va debatre ahir per la tarda les conclusions de la Comissió d'Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica (CEMCORD), aprovades en comissió el passat 17 de març. En el debat hi van intervenir Fernando de Páramo (Cs), Jordi Terrades (PSC), Albano Dante Fachín (CSQP), Esperanza García (PPC), Benet Salellas (CUP) i Gerard Gómez del Moral (JxSí).

Les conclusions aprovades en comissió són prop de 250 i inclouen propostes de tots els grups. Recullen principalment mesures o demandes per reforçar els mecanismes de transparència de les administracions. L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha contribuït a la tasca de la comissió i ha formulat un seguit de recomanacions en diversos àmbits que ha recollit en un informe de seguiment dels treballs de la CEMCORD, que es va presentar el passat 6 de febrer.

Les conclusions fan referència, entre d’altres, als processos de contractació pública i de selecció de personal, a enfortir els òrgans de control i fiscalització i garantir-ne la independència. Per tal de perseguir la corrupció i el frau fiscal es proposa limitar o eliminar els aforaments i els indults en casos de corrupció, controlar el finançament dels partits i les fundacions vinculades. La comissió també va aprovar mesures per evitar possibles conflictes d'interessos d'alts càrrecs i reforçar el règim d'incompatibilitats per evitar les "portes giratòries".

La comissió es va constituir el 28 de gener de 2016, l'ha presidit Benet Salellas i, a banda de la sessió constitutiva, s'ha reunit en quinze ocasions durant les quals hi ha hagut un total de vint-i-tres compareixences.

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home