14/06/2010
20100614 jonada integritat contractacio publica benach martinez

Benach amb Martínez Madero durant la inauguració de la

jornada. Foto: Ramon Boadella, Parlament de Catalunya

La jornada 'Integritat en la contractació pública', organitzada per l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i que ha acollit el Parlament, ha conclòs que cal potenciar la formació dels funcionaris per "millorar-ne el prestigi i la independència", i també més control de les operacions, més facilitat per canalitzar les queixes dels ciutadans i més interacció amb les administracions i el sector privat. És la primera jornada organitzada per l'OAC, després que, el 22 d'octubre del 2008, el Parlament aprovés la llei de creació de l'organisme dirigit a preservar la transparència i la integritat de les administracions i del personal al servei del sector públic.

A la jornada hi ha intervingut el director de l'Oficina Antifrau, David Martínez Madero, que ha analitzat la situació de la contractació i de la percepció que de la corrupció tenen els ciutadans. "El 45 per cent dels espanyols creu que les pràctiques corruptes com el suborn estan esteses a les institucions", ha dit basant-se en les dades de l'Eurobaròmetre de l'any passat. Per Martínez Madero, la percepció ciutadana de la corrupció a les administracions ha empitjorat els últims dos anys i ha defensat la feina de l'oficina per "treballar en paral·lel per reduir casos de corrupció i canviar la imatge que tenen els ciutadans de les administracions".

El president del Parlament, Ernest Benach, ha obert la jornada amb una anàlisi de la situació actual marcada per "crisis diverses", entre les quals la de la política, generada, entre altres, per les irregularitats vinculades a les contractacions públiques. A la jornada també hi han assistit els vicepresidents primer i segon de la mesa, Higini Clotas i Lluís Maria Corominas.

La cloenda ha anat a càrrec del conseller d'economia i finances, Antoni Castells, que ha reivindicat "contundència contra la corrupció" per arribar fins al final en tots aquests casos, però ha demanat que no s'estengui l'ombra de dubte, que "no s'empastifi", perquè, si no, "farem un mal irreparable al nostre sistema". Castells ha felicitat l'OAC per la tasca "discreta però eficaç" que porta a terme i ha donat suport a les conclusions.

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home