11-12/07/2012

Compromís ètic i lluita contra el frauPer als representants dels cossos policials, la "col·laboració conjunta, el suport de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, i una ferma aposta i promoció dels valors", són eines clares per lluitar de forma més contundent contra la delinqüència organitzada i el blanqueig de capitals. Una tipologia delictiva que, segons va recordar el fiscal delegat de Barcelona de la Fiscalia Especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada, Fernando Bermejo, "suma, anualment, l'equivalent a entre un 3 i un 5 per cent del PIB mundial". Per fer-hi front, el magistrat de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, va reivindicar un sistema judicial "més àgil i més esmerçat en els delictes més punyents per a la societat".

Segons que ha destacat el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, "globalització, seguretat, confiança i valors, són els conceptes que més s'han repetit al llarg dels dos dies que han durat les jornades d'estiu de l'Oficina Antifrau de Catalunya". Organitzades de forma conjunta amb la Universitat de Barcelona (UB), i sota el títol de "Compromís ètic i lluita contra la corrupció: la Catalunya del segle XXI", policies, jutges, fiscals, professionals, acadèmics i representants de mitjans de comunicació han donat el seu punt de vista i compartit la seva experiència al voltant de la transparència, l'ètica i la lluita i prevenció de la corrupció.

Per als representants dels cossos policials, la "col·laboració conjunta, el suport de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, i una ferma aposta i promoció dels valors", són eines clares per lluitar de forma més contundent contra la delinqüència organitzada i el blanqueig de capitals. Una tipologia delictiva que, segons va recordar el fiscal delegat de Barcelona de la Fiscalia Especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada, Fernando Bermejo, "suma, anualment, l'equivalent a entre un 3 i un 5 per cent del PIB mundial". Per fer-hi front, el magistrat de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, va reivindicar un sistema judicial "més àgil i més esmerçat en els delictes més punyents per a la societat".

I és que la corrupció, segons els professionals i acadèmics assistents a les jornades, no és pròpia d'una esfera social, sinó que penetra totes les capes i àmbits, per la qual cosa, caldria passar de l'actual "sistema ineficaç", segons l'empresari i exministre Manuel Pimentel, a un "nou model conductual", fent un "sobreesforç com a societat per a què prevalguin els factors positius davant els negatius", tal com ha afirmat el vicedegà de relacions institucionals de la Facultat de Dret de la UB, Daniel Vázquez.

Transparència

Durant els dos dies que han durat les jornades, no han faltat referències a la transparència i l'accés a la informació. La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pilar Fernández Bozal, ha defensat el nou marc legal com a "eina imprescindible per millorar la transparència en l'activitat de les gairebé 2.500 fundacions que hi ha a Catalunya". En l'àmbit públic, el vocal del Consell General del Poder Judicial, José Manuel Gómez Benítez ha insistit en el fet que "no n'hi ha prou amb documentar la despesa pública, cal fer-la accessible a la ciutadania com a mesura preventiva de la corrupció", per a evitar que la "llei del silenci" provoqui una situació de desànim en la ciutadania.

En aquest sentit, "només hi ha una manera contundent de prevenir i lluitar contra la corrupció: reconèixer la seva existència", segons que ha dit el cap d'estudis d'ensenyaments especials de l'Institut d'Estudis Fiscals del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, Gonzalo Gómez de Liaño. Després, cal que la societat, en general, i la ciutadania, en particular, actuï, segons els representants dels mitjans de comunicació, "de forma bel·ligerant contra aquestes pràctiques", tal com ha remarcat el director de continguts de la Cadena SER a Catalunya, Jordi Martí.

Les frases dels ponents

Programa de les jornades

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home