03/07/2013

El curs d'estiu de l'Oficina Antifrau de Catalunya celebrat els dies 1 i 2 de juliol va ser un espai de debat i reflexió sobre l'ètica com a factor d'aprofundiment democràtic i creixement econòmic, d'una banda, i sobre la transparència com instrument indispensable per al control social, d'una altra.

Curs d'estiu 2013
Organitzadors del curs

El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per qui la transparència ha de contribuir a millorar la governabilitat i a reduir la corrupció, va reivindicar per a l'entitat "el control final i definitiu de la correcta execució de la futura Llei de transparència que ha d'aprovar el Parlament de Catalunya", al considerar que "ara per ara, aquesta és l'opció més fiable i la més imparcial alhora que la menys costosa econòmicament". El vicepresident de la Mesa del Parlament, Lluís Corominas va assegurar en la cloenda que la llei s'aprovaria en breu i que s'adoptarien "mesures per garantir un procés d'elaboració transparent i participatiu".

Acadèmics, professionals, decisors públics i activistes van combinar l'anàlisi dels fonaments teòrics amb l'examen del que succeeix en la pràctica per mirar de donar resposta a aquestes i d'altres qüestions connexes: Podem incrementar la transparència i l'ètica en una societat complexa en la què els mercats i l'estat estan lligats a través d'un sistema financer i monetari en profunda crisi? Quines són les qüestions claus encara pendents per a la reforma del sistema polític? És possible conciliar ètica i política o es tracta d'una veritable contradictio in terminis? Quines reformes calen per evitar que la corrupció es converteixi en un dilema d'acció col·lectiva?

Els participants a les jornades coincidien en veure la transparència com a valor per reforçar la confiança de la ciutadania en les institucions, juntament amb altres pilars estratègics com l'educació ciutadana i la formació dels futurs líders. Alhora, es va reclamar agilitzar l'aprovació de les iniciatives legislatives en matèria d'accés a la informació o la reforma del sistema electoral.

En el cas del sector privat es va remarcar la necessitat de les grans empreses de gestionar adequadament els riscos per a la integritat, no només per millorar la imatge de les corporacions sinó des del convenciment dels beneficis que això suposa a llarg termini.

Programa del curs d'estiu 2013

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home