08/07/2015

curs estiu 2015 taulaEl curs d’estiu, organitzat per l’Oficina Antifrau i el Consorci de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMPB) ha girat al voltant de dues vessants: el control del finançament dels partits polítics i el control del finançament d’activitats terroristes. El mínim comú denominador és com augmentar entre tots l’exigència cabdal de regeneració democràtica i com establir controls per tal que els poders públics actuïn sota l’exigència de la transparència i la rendició de comptes.   

La inauguració ha estat a càrrec del Conseller d’Interior, Jordi Jané, i el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, juntament amb el director de la CUIMPB, Agustí Bosch, i el director acadèmic del Curs, Fernando Jiménez, professor de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Múrcia.

En matèria de finançament de partits i campanyes s’ha comptat amb una panoràmica comparada dels diferents models, amb experts de diferents països i avaluadors d’institucions de referència (GRECO, IDEA o Transparency International). També s’ha examinat, des del doble vessant teòric i pràctic, el sistema espanyol i les seves fissures i s’han proposat propostes de reforma amb la finalitat última de  prevenir la corrupció associada al finançament irregular.

Pel que fa al finançament d’activitats terroristes l’anàlisi dels experts  s’ha centrat en els mecanismes d’investigació penal  i en les eines d’intel·ligència per a una  detecció eficaç.

La cloenda ha estat a càrrec del Director de l’OAC, que n’ha extret les conclusions, i el Director General de la policia, Ignació Cosidó.

Programa del curs d'estiu 2015 

Dimarts, 7 de juliol

Inauguració

 

Conferència inaugural. Les avaluacions del GRECO sobre el finançament dels partits i de les campanyes electorals. Yves-Marie Doublet

El finançament de partits en perspectiva comparada. Sam van der Staak

 

Models de regulació, problemes comuns i exemples dels quals aprendre. Fernando Casal, Enrique García, Jens-Oscar Nergârd Modera: Astrid Barrio 

Presentacions

 

Reptes en la regulació del finançament polític i els models de supervisió. Luis de Sousa

El paper dels partits i dels candidats. Josep López de Lerma, Joan Marcet, Manuel Milián, Joan Puigcercós. Modera: Fernando Jiménez

 

Dimecres, 8 de juliol

Cloenda i conclusions

 

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home