Sovint s’han analitzat les relacions entre el fenomen de la corrupció i l’exercici del poder. Ara bé, els estudis que hi afegeixen la mirada des de la perspectiva del gènere són escassos i poc coneguts.

Explorar i analitzar les connexions entre el gènere, el poder i la corrupció, doncs, és el nucli de la jornada. Es pretén aprofundir en les principals raons de la diferenciació de conductes per raó de gènere i identificar-ne els seus efectes, tant en la propagació de la corrupció com en la feminització específica de les seves conseqüències.

Es planteja una aproximació plural, amb experts de diverses procedències i disciplines i la introducció dels principals estudis que aporten dades rellevants sobre aquestes qüestions.

Tot plegat ens aboca a una reflexió compartida sobre el comportament de les nostres autoritats i decisors públics i dels operadors privats. I és que incorporar la mirada de gènere en el disseny i la posada en marxa de les polítiques públiques de millora de la integritat institucional pot fer-les més eficaces.

Programa del curs d'estiu 2019. Gènere, poder i corrupció

curs estiu corrupcio desigualtat confiancaL'Oficina Antifrau de Catalunya organitza el seu 8è curs d'estiu que tindrà lloc el proper 4 de juliol al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El curs "Corrupció, desigualtat i confiança" se centrarà en els efectes nocius, econòmics, polítics i socials que han situat la corrupció com una de les principals preocupacions de la ciutadania.

La corrupció entorpeix l'execució de polítiques públiques, encareix el cost dels béns, prestacions i serveis públics, mina els principis d'objectivitat i legalitat i atenta contra els principis de transparència i rendició de comptes, essencials en qualsevol Estat democràtic.

La resposta del sistema per minimitzar el seu impacte hauria de ser tractar-la com una emergència social, ja que són els més desfavorits els que resulten especialment damnificats.

Programa del curs d'estiu 2018 Corrupció, desigualtat i confiança

La jornada pretén reflexionar sobre la destrucció de documentació i els seus efectes a l’hora d’afavorir o no l’accés a la informació pública. Podrem conèixer els mecanismes legals existents per destruir correctament la informació; podrem revisar els mecanismes d'avaluació i tria que determinen per què i quan es pot destruir; farem un repàs del marc legal sancionador de les males pràctiques; i veurem com es coordinen els agents necessaris en aquesta temàtica per crear una doctrina comuna que no generi confusió a les organitzacions públiques.

La destrucció d'informació sensible acaba provocant efectes nocius contra el necessari retiment de comptes, contra la lluita anticorrupció i contra la transparència. Cal conèixer les males pràctiques en aquest sentit i promoure una visió pedagògica.

Dimecres 21 de febrer a les 10.00 h

Seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya

Carrer Girona, 20. Barcelona

boto formulari boto descarregar programa

 

AQUESTA JORNADA HA ESTAT CANCEL·LADA

La jornada, centrada en l’arranjament de partits, vol abordar alguns aspectes de la corrupció en la competició esportiva. Analitzarem quin abast tenen aquestes pràctiques, quins són els factors que hi influeixen i què hi tenen a veure factors externs, com ara l’auge de les apostes, especialment entre la gent jove.

arranjament partits esport base

Ho emmarcarem en l’esport base i donarem veu a diversos actors implicats. Què hi poden fer joves esportistes, entrenadors, pares i mares, àrbitres, clubs, institucions o mitjans de comunicació? Es pot parlar d’omertà i, en aquest cas, quines són les millors pràctiques per combatre la inacció i reivindicar el valor de la resistència i la denúncia?

Com podem promoure la integritat entre els qui practiquen l’esport i fomentar el rebuig cap a les conductes que la posen en risc?

Us convidem a construir una resposta comuna amb la col·laboració de tots els afectats.

Dimecres 7 de març a les 11.00 h

Sala de Graus de l'edifici Roger de Llúria de la UPF

Carrer Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona

boto formulari boto descarregar programa

Subcategories

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home