06/05/2019
nova directiva europea proteccio alertadors
  • L’objectiu és donar a conèixer als servidors públics les principals novetats del nou marc europeu i identificar els aspectes estructurals que dificulten la denúncia i els mecanismes per incentivar-la
  • La formació, que s’organitza conjuntament amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), tindrà lloc el proper dimecres 29 de maig a la seu de l’EAPC

L’Oficina Antifrau de Catalunya, en compliment de les seves funcions de prevenció, organitza l’activitat de formació “La nova Directiva europea de protecció dels alertadors: reptes normatius i canvi cultural”, que tindrà lloc el proper dimecres 29 de maig a les 9h a l’EAPC (C/Girona, 20 08010 Barcelona). L’objectiu de la jornada és donar a conèixer als servidors públics de l’administració catalana, d’una banda, les principals novetats del nou marc europeu per a protegir les persones que denuncien la corrupció i altres conductes contràries a l’interès públic; i d’altra banda, identificar els aspectes estructurals que dificulten la denúncia i els mecanismes per incentivar-la.

Les persones alertadores són una peça clau en la lluita contra el frau i la corrupció. Denunciar casos de corrupció pot esdevenir arriscat, ja que qui denuncia comportaments il·lícits s’exposa a patir represàlies en l’àmbit professional i fins i tot en el personal. La Directiva per a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió (aprovada pel Parlament Europeu el 16 d’abril) representa una gran fita per garantir-ne una protecció efectiva i equilibrada.

La jornada de formació començarà amb la intervenció del director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno. La sessió formativa estarà dividida en dues parts: la primera de caràcter normatiu analitzarà la Directiva amb Pam Bartlett, assessora del Grup parlamentari europeu Els Verds/ALE, que ha impulsat la regulació comunitària i especialista en transparència i la qualitat democràtica. Bartlett ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional a aquest àmbit. La segona part de la jornada serà de caràcter testimonial i analitzarà els dèficits de l’actual sistema de denúncies amb Gracia Ballesteros, enginyera de canals, ponts i camins que ha dedicat la seva trajectòria professional a la gestió de grans infraestructures hidràuliques i es va negar a realitzar actes irregulars a l’empresa Acuamed.

Antifrau ha creat un espai al propi lloc web on es pot trobar documentació i informació relativa a la protecció de les persones alertadores: normativa (incloses iniciatives en tramitació), estudis, articles i enllaços d’interès. També respostes a les preguntes més freqüents que es plantegen en relació amb l’abast de la Directiva europea i la seva incorporació al Dret intern.

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home