06/05/2019
nova directiva europea proteccio alertadors
  • L’objectiu és donar a conèixer als servidors públics les principals novetats del nou marc europeu i identificar els aspectes estructurals que dificulten la denúncia i els mecanismes per incentivar-la
  • La formació, que s’organitza conjuntament amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), tindrà lloc el proper dimecres 29 de maig a la seu de l’EAPC

L’Oficina Antifrau de Catalunya, en compliment de les seves funcions de prevenció, organitza l’activitat de formació “La nova Directiva europea de protecció dels alertadors: reptes normatius i canvi cultural”, que tindrà lloc el proper dimecres 29 de maig a les 9h a l’EAPC (C/Girona, 20 08010 Barcelona). L’objectiu de la jornada és donar a conèixer als servidors públics de l’administració catalana, d’una banda, les principals novetats del nou marc europeu per a protegir les persones que denuncien la corrupció i altres conductes contràries a l’interès públic; i d’altra banda, identificar els aspectes estructurals que dificulten la denúncia i els mecanismes per incentivar-la.

Les persones alertadores són una peça clau en la lluita contra el frau i la corrupció. Denunciar casos de corrupció pot esdevenir arriscat, ja que qui denuncia comportaments il·lícits s’exposa a patir represàlies en l’àmbit professional i fins i tot en el personal. La Directiva per a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió (aprovada pel Parlament Europeu el 16 d’abril) representa una gran fita per garantir-ne una protecció efectiva i equilibrada.

La jornada de formació començarà amb la intervenció del director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno. La sessió formativa tindrà un marcat caràcter normatiu que analitzarà la Directiva amb Pam Bartlett, assessora del Grup parlamentari europeu Els Verds/ALE, que ha impulsat la regulació comunitària i especialista en transparència i la qualitat democràtica. Bartlett ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional a aquest àmbit.

Antifrau ha creat un espai al propi lloc web on es pot trobar documentació i informació relativa a la protecció de les persones alertadores: normativa (incloses iniciatives en tramitació), estudis, articles i enllaços d’interès. També respostes a les preguntes més freqüents que es plantegen en relació amb l’abast de la Directiva europea i la seva incorporació al Dret intern.

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home