22/02/2019
20190222 dpt exter gimeno bosch

D'esquerra a dreta: Joan Xirau, Miguel Ángel Gimeno, Alfred Bosch i Jordi Foz, a la reunió d'avui.

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’han reunit aquest migdia, en la seva primera trobada institucional a la seu del Departament de la Generalitat.

Les dues entitats han acordat activar una taula de coordinació transversal entre els múltiples actors que treballen per combatre la corrupció a Catalunya i aconseguir una transparència total.

Un cop ha finalitzat la reunió, el director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha remarcat que des de la institució “col·laborarem en la definició de l’estratègia d’anticorrupció, especialment amb el Departament liderat pel conseller Bosch, ja que compartim un element que cada dia ens afecta, que és la transparència”.

El conseller Bosch ha destacat: “des del Departament que encapçalo treballem per la transparència, que és la millor garantia preventiva perquè no hi hagi corrupció”. Per això, ha dit que “hem de ser implacables per aconseguir una transparència total i una coordinació més fluida entre tots els actors implicats en la lluita contra la corrupció”.

Durant la trobada, a la què han assistit el director adjunt d’Antifrau, Joan Xirau, i el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz.s’han abordat altres qüestions, com la col·laboració d'ambdues entitats en la proposició de llei de la protecció integral dels alertadors.

Segons Gimeno "un dels aspectes més importants que hem vist, perquè les denúncies que ens arriben van per aquesta línia, té a veure amb la contractació pública. Totes les administracions col·laborem en què sigui el més neta possible, però no volem actuar quan ja hagi passat el problema sinó amb les situacions de riscos". I ha afegit que Antifrau està "elaborant un mapa de riscos a Catalunya en la contractació pública i en aquest aspecte la transparència és clau".

L’altre aspecte que també s'ha comentat són els conflictes d’interès, on Gimeno ha dit que "els interessos que tenen els empleats públics i les àrees d’activitats han d’estar examinades perquè no hi hagi un problema amb les preses de decisions dels servidors públics, que els interessos particulars no passin per davant dels públics".

  • Parlament de Catalunya
  • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
  • SIGMA OECD
  • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
  • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
  • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
  • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
  • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home