05/11/2018
acco

Torrent i Gimeno durant la reunió. Foto: Antifrau

 • El director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha plantejat aquesta iniciativa en la primera visita institucional que ha realitzat el president del Parlament a la seu de l’agència anticorrupció catalana, coincidint amb el desè aniversari de l’aprovació de la Llei d’Antifrau per part de la cambra catalana
 • En el marc d’aquesta trobada, s’ha presentat la nova imatge de la institució i el programa d’actes per commemorar el desè aniversari de l’aprovació d’aquesta llei per part del Parlament de Catalunya
 • El president del Parlament, Roger Torrent, ha emmarcat la visita en la voluntat de “conèixer de primera mà” la tasca de l’Oficina i refermar la “voluntat ferma del Parlament, com a institució representativa de la sobirania nacional, en la lluita contra la corrupció i per la transparència

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, s’han reunit aquest migdia a la seu de l’agència anticorrupció catalana en motiu del desè aniversari de l’aprovació de la Llei de l’Oficina Antifrau de Catalunya per part de la cambra catalana. En el marc d’aquesta trobada institucional, Gimeno s’ha compromès a comparèixer davant el ple del Parlament de Catalunya per “avaluar l’eficiència de la institució i plantejar competències futures d’Antifrau”.

Sobre aquest extrem, Gimeno ha manifestat que “ara s’ha de fer un pas més, Antifrau podria assumir les funcions de supervisió externa de la contractació del sector públic de Catalunya que, de fet, en gran part ja té atribuïdes en aquesta matèria específica”. Pel que fa al reconeixement de potestat reglamentària a la Direcció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Gimeno ha asseverat que “es presenta com a necessari disposar d’aquesta potestat per poder desenvolupar l’estructura organitzativa de l’Oficina i adaptar-la a les noves necessitats que genera la millor prestació del servei públic que tenim encomanat d’una manera àgil i eficient”.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha emmarcat la seva visita en la voluntat de “conèixer de primera mà” la tasca de l’Oficina i, a més, per refermar la “voluntat ferma del Parlament, com a institució representativa de la sobirania nacional, en la lluita contra la corrupció i per la transparència”. Torrent també ha volgut “posar en valor Antifrau i els seus professionals" i ha manifestat que "compartim objectius i projectes de futur".

Nova identitat visual d’Antifrau

Després de la reunió amb el president del Parlament, el director d’Antifrau ha presentat un seguit d’accions per commemorar l’aprovació de la Llei 14/2008, del 5 de novembre, de l'Oficina Antifrau de Catalunya i la posada en marxa de la institució. La primera acció és la renovació de la identitat visual d’Antifrau sobre la que Gimeno ha assegurat: “hem buscat una imatge que ajudi a integrar Antifrau en la societat actual”, i ha afegit: “volíem una imatge que pugui expressar els valors que volem transmetre a la ciutadania, la imatge d’una Oficina Antifrau cada cop més moderna, més eficaç, oberta i al servei del ciutadà”.

 

Antifrau Logotip

 

La renovació de la identitat visual es va fer a través d’un concurs públic on es van presentar 44 empreses. D’aquestes se’n van seleccionar 3 que varen presentar propostes concretes i finalment el jurat en va triar una: l’estudi DIEGO FEIJÓO. En tot el procés, Antifrau ha rebut l’assessorament del Foment de les Arts Decoratives (FAD).

El que es vol il·lustrar amb la nova imatge, segons els propis dissenyadors, és “l’ull” del poble català. Per aquest motiu, s’ha buscat un símbol contundent i versàtil, que identifica l’Oficina Antifrau d’una forma propera i que expressa a primera vista que vetlla pels ciutadans, observant i investigant la corrupció. Tanmateix, segons l’estudi Diego Feijóo, Antifrau, el concepte clau, queda identificat per la seva inicial.

Actes commemoratius del 10è aniversari

D’altra banda, Gimeno ha detallat la resta d’accions que es portaran a terme per commemorar els 10 anys de la creació de la institució. En primer lloc, ha assenyalat que el dia internacional contra la corrupció d’enguany es farà la presentació del Baròmetre 2018, que és un estudi on es recullen les dades sobre la percepció de la corrupció a Catalunya, sobre els nivells de transparència i integritat en les Administracions Públiques catalanes i sobre actituds i comportaments de la ciutadania.

Antifrau també presentarà una versió actualitzada de l’Atles de la corrupció, que es va realitzar el 2016, centrat, en aquesta ocasió només en Catalunya. D’altra banda, es publicarà un Informe sobre els 10 casos d’èxit d’investigació d’Antifrau (ventall d’actuacions; actuació social; i retorn).

Durant l’últim trimestre de l’any vinent es farà una exposició sobre la corrupció a Catalunya al Palau Robert de Barcelona, que serà una exhibició participativa i amb activitats educatives per a totes les edats.

A més a més, se celebrarà la segona edició del cicle de cinema i debat relacionat amb la corrupció, que l’any passat va ser un èxit en què totes les entrades van quedar exhaurides. Per acabar, Antifrau també organitzarà el Premi de periodisme d’investigació sobre corrupció.

 

 • Parlament de Catalunya
 • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
 • SIGMA OECD
 • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
 • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
 • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
 • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
 • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home