03/10/2018
Gracia Ballesteros al curs d'estiu 2017 d'Antifrau

Gracia Ballesteros durant la seva intervenció al Curs d'estiu

2017 d'Antifrau "Alertadors de la Corrupció". Foto: Antifrau

 • Ballesteros es va significar per la denúncia de la corrupció a l'empresa pública Acuamed i va patir greus represàlies per aquest fet
 • El Premi a l'Excel·lència Anticorrupció, que impulsa l’Oficina de les Nacions Unides Contra la Droga i el Crim (UNODC) i es vehicula a través del Centre d’Estat de Dret i Lluita contra la Corrupció, ressalta la importància d'abordar la corrupció i fomentar l'aplicació de mesures crucials establertes per la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció
 • Antifrau proposa a Gracia Ballesteros pel seu compromís cívic i com a reconeixement a la seva exemplaritat i coratge en la defensa del servei públic i de l'interès general

Aquest premi és un reconeixement a les persones que han contribuït de manera permanent i excepcional a l'assoliment de l'agenda contra la corrupció, ja sigui a nivell nacional o internacional, a més d'un compromís indestructible en la prevenció i el control de la corrupció.

Gracia Ballesteros Fernández és enginyera de Camins, Canals i Ports i ha dedicat tota la seva trajectòria professional a la planificació, projecció, construcció i explotació de grans infraestructures hidràuliques. Des de 2003, treballa a l'empresa pública Acuamed, on ha gestionat més de 800 milions d'euros en l'execució d'obres públiques d'interès general. És precisament a Acuamed on, tal i com va denunciar ella mateixa, va ser pressionada pels seus superiors per realitzar actes irregulars, a la qual cosa es va negar. Ballesteros va alertar d’aquesta situació davant les altes instàncies de l'empresa i el Ministeri que depèn i davant la Fiscalia Anticorrupció. El fet de denunciar aquestes irregularitats va comportar que patís assetjament laboral i que l’acomiadessin de la feina, tal i com han reconegut diverses instàncies judicials.

La situació d'assetjament laboral soferta per Ballesteros i la nul·litat del seu acomiadament ha estat reconeguda per sentència del jutjat social del 3 de maig de 2016; sentència de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Madrid del 13 de febrer de 2017; i per resolució del Tribunal Suprem, que no ha admès el recurs de cassació interposat per Acuamed. Després del pronunciament judicial en ferm, Ballesteros ha estat readmesa a l'empresa, on actualment presta els seus serveis.

La seva denúncia va facilitar que la justícia investigués a dos dels directius d’Acuamed i que fossin posats a disposició judicial. Per aquest motiu, l’Oficina Antifrau proposa a Gracia Ballesteros per aquest guardó internacional, en atenció al compromís cívic demostrat i com a reconeixement a la seva exemplaritat i coratge en la defensa del servei públic i de l'interès general. Per Antifrau, Ballesteros representa els valors de la integritat personal i professional, i la seva actuació en matèria de lluita contra la corrupció representa un model a seguir.

L’enginyera col·labora activament amb diverses associacions en la lluita contra la corrupció i la consecució d'una democràcia de qualitat i ha col·laborat amb Antifrau al Curs d’estiu 2017 “Alertadors de la corrupció” amb la ponència La denúncia d’un cas de corrupció: una experiència compartida.

La causa judicial contra la cúpula d'Acuamed segueix en tràmit davant l'Audiència Nacional per diversos delictes greus, que inclouen el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics.

 • Parlament de Catalunya
 • Oficina Europea de Lluita contra el frau (OLAF)
 • SIGMA OECD
 • Group of States against corruption (GRECO). Council of Europe
 • United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
 • Global Organization of Parlamentarians Against Corruption (GOPAC)
 • International Association of Anti-Corruption Authorities (IAACA)
 • Transparency International España (TI)
twitter home linkedin home youtube home