dt., 27/11/2018 - 10:44

Unes 200 persones participen a la Jornada La destrucció de la informació pública: com fer-ho bé

  • El director d’Antifrau de Catalunya, que ha inaugurat la jornada organitzada per Antifrau i l'Associació d’Arxivers – Gestors Documentals de Catalunya, ha remarcat que la custòdia de la documentació és imprescindible per la transparència
  • En l’acte inaugural, el president de l'Associació d’Arxivers – Gestors Documentals de Catalunya ha manifestat que 's'ha de fer una bona gestió de la informació per fer una bona rendició de comptes”

Miguel Ángel Gimeno durant la inauguració de la jornada

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha inaugurat aquest matí amb el president de l'Associació d’Arxivers – Gestors Documentals de Catalunya, Joan Soler, la Jornada La destrucció de la informació pública: com fer-ho bé a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. A la jornada hi ha participat unes 200 persones relacionades amb l’àmbit de la documentació i arxius d’arreu del territori català.

Intervenció de Josep Matas i Balaguer

Intervenció d'Àgata Solernou

Intervenció de Lluís Cermeno

Intervenció del director Gimeno i el president Soler (per a una òptima visualització aconsellem reproduir amb l'ordinador)

Ponència marc de Josep Matas i Balaguer (per a una òptima visualització aconsellem reproduir amb l'ordinador)

Taula rodona (per a una òptima visualització aconsellem reproduir amb l'ordinador)

Cloenda del director adjunt Joan Xirau (per a una òptima visualització aconsellem reproduir amb l'ordinador)

En el marc de la inauguració, Gimeno ha remarcat que la custòdia de la documentació és imprescindible per la transparència i la lluita contra la corrupció. Sobre aquest extrem, Soler ha exposat que s'ha de fer una bona gestió de la informació per fer una bona rendició de comptes.

Durant la jornada, s’ha reflexionat sobre la destrucció de documentació i els seus efectes a l’hora d’afavorir o no l’accés a la informació pública. S’han abordat els mecanismes legals existents per a destruir correctament la informació, els mecanismes d'avaluació i tria que determinen per què i quan es pot destruir i s’ha fet un repàs del marc legal sancionador de les males pràctiques. En aquest sentit, també s’ha presentat com es coordinen els agents necessaris en aquesta temàtica per crear una doctrina comuna que no generi confusió a les organitzacions públiques.

Ambdues institucions han coincidit en la necessitat de realitzar jornades com la d’avui, ja que la destrucció d'informació sensible acaba provocant efectes nocius contra el necessari retiment de comptes, contra la lluita anticorrupció i contra la transparència i és necessari identificar les males pràctiques en aquest sentit i promoure una visió pedagògica.

La Jornada ha comptat amb la ponència marc de l’advocat i expert en matèria d'accés a la informació, gestió documental, transparència i drets de propietat intel·lectual, Josep Matas i Balaguer, que ha posat de relleu: 'el nostre sistema parteix de la idea que els documents per defecte s'han de conservar perquè formen part del patrimoni documental'. Sobre aquest aspecte, també ha detallat que les eliminacions han de ser autoritzades expressament i que se’ls hi ha de donar la màxima protecció possible per la funció social que fan.

Després de l’exposició marc, ha tingut lloc una taula rodona, que ha estat moderada per la cap d’Àrea de Legislació i Assumptes Jurídics de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Rosa Maria Pérez, i en la qual han participat el secretari de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental, Lluís Cermeno; cap d’Inspecció de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Carles San José; la secretària tècnica de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, Ágata Solernou; i el representant de l’empresa DCD (Destrucción Confidencial de Documentación SA), Pablo Martínez Garrigues. Durant aquesta part de la Jornada s’ha posat de manifest que és necessària la coordinació per conjugar les diferents inquietuds en matèria de destrucció d'informació pública i a la vegada conjugar el dret a la informació i la transparència.

L’acte de clausura ha anat a càrrec del director adjunt de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Joan Xirau, que ha agraït poder coorganitzar una jornada com la d’avui amb l'Associació d’Arxivers – Gestors Documentals de Catalunya i ha emfatitzat que bona part de la lluita contra la corrupció passa per la prevenció i, per tant, per activitats com la realitzada conjuntament amb els arxivers i gestors documentals.