Les ponents del webinar "Dia Internacional de la Dona 2022: ‘Gènere i Corrupció’" destaquen la importància d’aplicar la visió de gènere a les polítiques públiques

En la jornada, organitzada per Transparència Internacional Espanya, s’ha reflexionat sobre les qüestions principals que es plantegen quan s’aborda la relació entre gènere i corrupció

Jornada Gènere i corrupció, organitzada per Transparència Internacional Espanya

8 de març de 2022. Transparència Internacional Espanya ha organitzat la jornada "Dia Internacional de la Dona 2022: ‘Gènere i Corrupció’", en motiu del Dia Internacional de la Dona. Al webinari s’ha debatut i reflexionat sobre les qüestions principals que es plantegen quan s’aborda la relació entre gènere i corrupció. En aquesta sessió, on ha participat la cap de Relacions Institucionals, Visibilitat i Participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Lourdes Parramon, s’ha destacat que l'empoderament de les dones i la promoció de la seva participació en la vida pública i política són essencials per abordar l’impacte de gènere de la corrupció i anivellar els desequilibris de poder i les desigualtats de gènere en aquest àmbit.

En el decurs d’aquesta jornada la presidenta de Transparency International, Delia Ferreira, ha recordat que fa poc més de 20 anys que s’analitza la relació entre gènere i corrupció i que es disposa de poques dades. El primer estudi, de l’any 2000 i elaborat pel Banc Mundial, comparava la percepció de la corrupció i el nombre de dones parlamentàries a diversos països del món i establia una relació directa entre més dones i menys corrupció. Segons Ferreira, l’anàlisi de casos concrets en diferents regions com Europa o Llatinoamèrica ha fet que aquesta teoria existencialista basada en la “naturalesa” no corrupta de la dona hagi quedat superada. Ferreira ha destacat que hi ha molts factors que influeixen en la relació entre gènere i corrupció, com la poca participació de la dona en les xarxes amb poder de decisió o la major participació de la dona en l’economia informal, fet que l’exposa més a la corrupció.

En aquesta jornada la cap de Relacions Institucionals de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Lourdes Parramon, ha asseverat que “el triangle entre el gènere, el poder, i la corrupció no és un misteri, però hi ha molt poc coneixement aplicat”. Parramon també ha destacat que “la transparència i l’accés a la informació són un antídot contra corrupció perquè posen les dades a disposició de la ciutadania”.

La cap de Relacions Institucionals d’Antifrau ha recordat que la institució va dedicar el curs d’estiu 2019 a 'Gènere, poder i corrupció' i en van sorgir documents que analitzen aquesta relació. Parramon ha destacat la importància de segregar dades i analitzar-les, com ja es fa amb el Baròmetre d’Antifrau sobre La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes. Les principals diferències de l’anàlisi amb visió de gènere del baròmetre estimen que les dones perceben que hi ha mes corrupció (71,6% de les dones i 61,9% dels homes), que la corrupció és un problema greu (44,5% de les dones i 36,6% dels homes), i que la corrupció ha augmentat (35,7% de les dones i 24,1% dels homes). “En general les dones es mostren més crítiques amb la corrupció” ha manifestat Parramon.

Tot seguit, ha dit que de les denúncies que rep Antifrau n’hi ha més d’homes (76%) que de dones (24%) però ha recordat que l’anonimat a l’hora de denunciar no permet conèixer amb precisió aquesta dada. Pel que fa a les sol·licituds d’accés a la informació pública que rep la institució, n’hi ha més d’homes (17) que de dones (10). Parramon ha dit que una hipòtesi d’aquest comportament, segons un estudi d’Acredrita, podria ser la bretxa digital o la menor presència de la dona en l’espai públic perquè es dedica més a l’àmbit familiar.

La cap de Relacions Institucionals d’Antifrau ha reclamat una presa de consciència sobre la participació de la dona a l’espai públic i la importància de disposar d’un bon canal de denúncies que sigui fàcil (sense traves burocràtiques), segur (que permeti l’anonimat) i útil (que doni respostes). Parramon ha conclòs dient que “quan ajuntem l'abús de poder i sexual (sextorsió) apareixen altres frens per denunciar, com que no serem cregudes, la por o la vergonya. Cal generar mecanismes sensibles al gènere en la denúncia i formar els professionals anticorrupció en la lluita contra l'abús sexual".

Tanmateix,  la catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Madrid, Silvina Bacigalupo, que també ha destacat la manca d’estudis desglossats amb dades que aportin una visió de gènere, ha manifestat que això fa que hi hagi àmbits opacs en l’estudi de la seva relació amb la corrupció, amb els conseqüents buits legislatius en aquesta matèria. Segons Bacigalupo, caldria primer establir quins són aquests àmbits opacs per tal de poder establir paràmetres per analitzar-los.

A l’acte també ha intervingut la professora titular de Ciències Polítiques i de l’Administració de la Universitat de Jaén, María Belén Blázquez, que ha destacat la importància que la visió de gènere s’apliqui transversalment a les polítiques públiques. D’aquesta manera, segons Blázquez, s’evitarien casos de violència institucional com la “sextorsió”, on els favors sexuals són la moneda del suborn exigit.