Les oficines i agències Antifrau d'Espanya urgeixen a la transposició de la Directiva Europea de protecció de les persones alertadores
La declaració institucional ha estat adoptada durant la 8a trobada de la Xarxa d'Oficines i Agències Antifrau d'Espanya
Per part de l’Oficina Antifrau han participat a la trobada el director adjunt, Joan Xirau, la cap de Legislació i Assumptes Jurídics, Rosa M. Pérez, i la cap de Relacions Institucionals, Lourdes Parramon
29 de setembre de 2021. La Xarxa d'Oficines i Agències Antifrau d'Espanya ha celebrat la seva 8a trobada en el marc del VI Congrés Internacional de Transparència celebrat a Alacant entre el 27 i el 29 de setembre.
Al llarg de dues sessions les agències i oficines antifrau han debatut i reflexionat sobre diferents qüestions relacionades amb el seu àmbit d'actuació i molt especialment sobre la situació en què es troba la transposició a l'ordenament jurídic espanyol de la Directiva Europea 2019/1937 relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions de el Dret de la Unió, coneguda com a Directiva whistleblowers.
Després dels treballs desenvolupats s'ha adoptat una declaració institucional que ha estat llegida en el plenari del Congrés i en la qual s’urgeix a les autoritats competents de la transposició a l'ordenament jurídic de la Directiva al desenvolupament del marc legal, advertint que el termini per a la finalització dels treballs conclou el 17 de desembre d'aquest any.
En aquesta mateixa declaració es recomana als governs, administracions i altres parts interessades a fomentar la cultura de la denúncia; promocionar els canals d’alerta; reconèixer l'exemplaritat dels que denuncien; garantir la confidencialitat; protegir les persones alertadores; promoure i implementar accions correctores; facilitar a les persones denunciants i alertadores mesures de suport, així com desplegar accions de difusió, formació i sensibilització.
La declaració institucional ha estat subscrita per l'Oficina Antifrau de Catalunya; el Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat; l’Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona; l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana; l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears i l’Oficina Independent de Regulació i Supervisió de la Contractació.
A més dels organismes que han subscrit la declaració, en la trobada han participat altres organismes com la Direcció de Servei d'Anàlisi i Bústia Ètica de l'Ajuntament de Barcelona; el Consell de Comptes de Galícia; l'Audiència de Comptes de Canàries i l'Oficina Municipal contra el Frau i la Corrupció de l'Ajuntament de Madrid.
En aquesta trobada també han estat convidats representants del Ministeri de Justícia, del Consell de Transparència i Participació de la Comunitat de Madrid i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.
Després de la lectura de la declaració institucional s’ha celebrat un Seminari sobre la Directiva Europea de protecció de les persones denunciants de corrupció en què han participat com a ponents Rosa Sánchez, directora d'Anàlisi i Bústia Ètic de l'Ajuntament de Barcelona; Jaime Far, Director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Illes Balears i Joan Llinares, director de l'Agència Valenciana Antifrau.
En el marc del seminari, el director adjunt de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Joan Xirau, ha manifestat que l'experiència d'Antifrau sobre l'ús de les denúncies anònimes és que l'anonimat no afecta a la qualitat sinó a la quantitat. D’altra banda, la cap de Legislació i Assumptes Jurídics ha afegit que les denúncies anònimes han existit sempre en l'àmbit públic i, després d'ofici, s'han fet les comprovacions oportunes per assegurar-ne la versemblança.
Per part de l’Oficina Antifrau han participat a les jornades el director adjunt, Joan Xirau, la cap de Legislació i Assumptes Jurídics, Rosa M. Pérez, i la cap de Relacions Institucionals, Lourdes Parramon.