L’Oficina Antifrau de Catalunya ha participat a la jornada de balanç i perspectiva de futur de l'Estratègia de lluita contra la corrupció i d'enfortiment de la integritat pública

En la seva intervenció, el director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, ha manifestat la necessitat que l'Estratègia tingui continuïtat, donat que els indicadors existents es poden fer servir i millorar

Maria Carme Noguer, Itziar González i Òscar Roca

26 d’abril de 2022. La Secretaria de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya ha organitzat aquest matí la ‘Jornada balanç i perspectiva de futur de l'Estratègia de lluita contra la corrupció i d'enfortiment de la integritat pública’, en la què ha participat el director de Prevenció de l’Oficina Antifrau, Òscar Roca.

La sessió s’ha celebrat a l'Escola de l'Administració Pública de Catalunya (EAPC) i ha servit per analitzar i debatre què ha suposat l'Estratègia pel que fa a disseny, implementació i avaluació emprant l'enfocament del Govern Obert –Transparència, Participació, Col·laboració- per a la creació i execució de noves polítiques públiques.

En l’acte, que ha estat inaugurat per la secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, s’ha fet balanç del disseny de l'Estratègia de lluita contra la corrupció i d'enfortiment de la integritat pública que va aprovar el Govern de la Generalitat de Catalunya el gener de 2020. També s’ha valorat els dos anys d'implementació de les 25 actuacions i 89 subactuacions mitjançant la col·laboració de diverses unitats departamentals, entitats, administracions públiques i ciutadania. 

L’Oficina Antifrau de Catalunya és una de les entitats que han col·laborat en l’avaluació de l’Estratègia de govern contra la corrupció, ha elaborat diversos documents de consideracions i es va signar un conveni de col·laboració sobre conflictes d’interès per desenvolupar un dels punts de l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública del Govern.

Una part important de l’estratègia és l'avaluació i el retiment de comptes que s’ha dut a terme, per fer el seguiment i la fiscalització de les polítiques públiques contra la corrupció la Secretaria de Govern Obert ha demanat la col·laboració i la valoració de l'Oficina Antifrau de Catalunya, representada pel director de Prevenció, Òscar Roca, i de l'Espai de participació ciutadana de l'Estratègia, representada per Maria Carme Noguer, que han mostrat exigències i valoracions similars en un debat moderat per Itziar González, arquitecta experta en cooperació ciutadana i urbanisme, i presidenta de l'associació Observatori Ciutadà contra la Corrupció.

El director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, ha destacat que l’Oficina Antifrau ha col·laborat en compartir i millorar els recursos per a la resolució de conflictes d'interès, entre d’altres. Òscar Roca ha assenyalat que “aquest model ha de tenir continuïtat, i servir de base a l’avaluació d’un impacte que avui encara és prematur fer però que caldrà fer més endavant”, hi ha uns indicadors existents que es poden fer servir i millorar. El director de Prevenció d’Antifrau ha afegit que “l’Oficina s’ha ofert per ser un actor rellevant en el control i supervisió de les declaracions de béns dels càrrecs públics”.

D’una banda, la subdirectora general de Transparència i Dades Obertes, Olinda Ania, ha explicat el disseny, implementació i avaluació de l'Estratègia durant aquests dos anys. D’altra banda, Joan Jaume i Oms, secretari d'Administració i Funció Pública, i Neus Colet, directora general de Contractació Pública, han assenyalat les perspectives de futur: més enllà de l'Estratègia.

La cloenda ha anat a càrrec dels dos titulars de la Secretaria de Govern Obert que han liderat l'Estratègia de lluita contra la corrupció i d'enfortiment de la integritat durant els dos anys, des de gener de 2020 a gener de 2022, Jordi Foz i Mercè Crosas.

Podeu veure el vídeo de la jornada

Consideracions de l’Oficina Antifrau de Catalunya al 1r informe anual d'implementació

Consideracions de l’Oficina Antifrau de Catalunya al 1r informe semestral d'implementació