Espanya torna a baixar un punt a l’Índex de Percepció de la Corrupció 2022 de Transparència Internacional, i se situa en la posició 35 del rànquing
Per segon any consecutiu l’Estat espanyol s’estanca en la prevenció i lluita contra la corrupció i baixa un altre lloc al rànquing
La ONG que es dedica a combatre la corrupció ha presentat avui a nivell mundial aquest indicador de mesurament de la corrupció al sector públic
31 de gener de 2023. Transparència Internacional (TI) ha presentat avui l’Índex de Percepció de la Corrupció (IPC) 2022, el seu indicador mundial de la corrupció al sector públic, que proporciona una instantània comparativa anual de 180 països i territoris. La qualificació d'Espanya a l'IPC 2022 suposa la baixada d'un punt en relació amb l'any passat, obtenint en aquesta ocasió un 60/100. Amb aquesta qualificació Espanya ocupa la posició 35/180 del rànquing global de l'IPC, juntament amb Botswana, Cap Verd, i Saint Vicent i les Grenadines. Això suposa que l’Estat espanyol baixa un lloc respecte a l'IPC 2021 i tres respecte a l'IPC2020. D'altra banda, es manté al lloc número 14 dels 27 Estats Membres de la Unió Europea.
En aquest IPC, Espanya ha obtingut una pitjor puntuació en la dimensió referida a la categoria de pagaments irregulars en serveis públics, exportacions i importacions i decisions judicials en casos de corrupció. Espanya, segons l’entitat, continua sense complir els estàndards que marca el Consell d'Europa sobre els consells generals de la judicatura, continua endarrerida en la regulació adequada dels grups d'interès, en incompatibilitats i prevenció de conflictes d’interès del personal al servei del sector públic, així com un retard en l’adopció d’un nou marc regulador de transparència, accés a la informació pública i bon govern. D’altra banda, Transparència Internacional també destaca que encara no s’ha aprovat la llei de protecció de les persones que informin sobre infraccions i de lluita contra la corrupció. I afegeix que altres factors remarcables són el manteniment del programa dels “visats daurats” així com la manca de creació del Registre central de Titulars Reals.
Un altre aspecte destacable, segons l’organització, és que -malgrat el que disposa el Codi de Conducta de les Corts Generals- més de la meitat dels parlamentaris no publiquen les seves agendes institucionals i les publicades contenen informació “absolutament desigual, així com la inexistència de transparència de les reunions que es mantenen amb grups de pressió”.
IPC 2022 a nivell mundial
L'IPC 2022 indica que els nivells de corrupció estan estancats a nivell mundial, mostra que el 95 % dels països ha avançat poc o gens des del 2017. La mitjana mundial de l'IPC es manté per onzè any consecutiu sense canvis amb un 43/100, i més de dos terços dels països tenen un problema greu de corrupció, amb una puntuació inferior a 50/100.
L'IPC classifica 180 països i territoris segons els nivells percebuts de corrupció al sector públic, mesurat a través de dades obtingudes de 13 fonts expertes externes, en una escala de zero (molt corrupte) a 100 (molt transparent). Dinamarca (90/100) encapçala l'índex, seguida per Finlàndia i Nova Zelanda, ambdues amb 87 punts. Als últims llocs de l'IPC es troben Sudan del Sud (13/100), Síria (13/100) i Somàlia (12/100), tots immersos en conflictes prolongats. La part positiva és que 26 països –entre ells Qatar (58), Guatemala (24) i Regne Unit (73)– se situen aquest any en mínims històrics.
Corrupció, conflicte i seguretat
L’IPC d’enguany assenyala la pandèmia COVID-19, la crisi climàtica i les amenaces creixents a la seguretat, que alimenten una nova onada d'incertesa a tot el món. Aquest any, l'Índex de Pau Global mostra que el món continua sent un lloc menys pacífic. “En un món ja de per si mateix inestable, els països que no adopten mesures eficaces contra la corrupció agreugen aquests efectes, cosa que implica gravíssimes conseqüències, ja que la corrupció i el conflicte s'alimenten mútuament i amenacen la pau duradora. No és estrany, per tant, que la majoria dels països que ocupen els darrers llocs de l'IPC pateixen actualment conflictes armats o els han patit recentment”, asseveren a l'Índex de Transparència Internacional.
D’altra banda, a l’informe s’assegura que “fins i tot en països amb mesures relativament fermes contra la corrupció, l'afebliment dels òrgans de supervisió crea oportunitats per a delictes com el suborn i la malversació de fons i continua sent un factor preocupant que el sector de la seguretat i la defensa sigui un sector enormement opac. Segons l'Índex de la Defensa Governamental 20207, només nou països dels 85 avaluats tenen un risc baix o molt baix de corrupció”.
Vídeo de la Presentació de l'Índex de Percepció de la Corrupció 2022