En marxa dues noves autoritats autonòmiques de lluita contra la corrupció i protecció de les persones alertadores
Enguany s’han posat en funcionament dues institucions independents per fer front als abusos de posició i protegir les persones que, amb la seva denúncia, alerten dels riscos per a l’interès públic: l’Autoritat Gallega de Protecció de la persona informant i l’Autoritat Independent en matèria de corrupció a Castella i Lleó.
2 de setembre de 2024. A Galícia, la Llei 10/2023, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives determina el començament de l’exercici de les funcions de l’Autoritat Gallega de Protecció de la Persona Informant, des de l’1 de gener de 2024. La institució, que s’adscriu a la Valedora do Pobo —homòleg del Síndic de Greuges—, via la modificació de la Llei 1/2016, de 18 de gener, de transparència i bon govern de Galícia, es regeix per les disposicions de la Llei estatal (2/2023, de 20 de febrer) i per la corresponent normativa autonòmica.
Té assignades les següents funcions:
a. L’adopció de les mesures de protecció previstes en la Llei 2/2023, de 20 de febrer, en el seu àmbit competencial.
b. La gestió del canal extern de comunicacions.
c. La instrucció i decisió relatives a les informacions i comunicacions previstes en la Llei 2/2023.
d. La tramitació i resolució dels procediments sancionadors i la imposició de les sancions per les infraccions de la Llei 2/2023.
e. L’enfortiment de la cultura de la informació, dels mecanismes de promoció i defensa de la integritat de les organitzacions i el foment de la cultura de la informació o comunicació com a mecanisme per prevenir i detectar amenaces en matèria de frau o corrupció.
f. L’aprovació de normes d’organització i funcionament.
g. L’elaboració i aprovació d’un informe anual sobre l’activitat de l’Autoritat, el qual s’inclourà en el que presenta anualment el Valedor do Pobo davant el Parlament de Galícia. Contindrà, al menys, el nombre i naturalesa de les comunicacions presentades, les que han estat objecte d’investigació, el seu resultat i el nombre de procediments oberts.
h. Les altres funcions que preveu la Llei 2/2023, sempre que es refereixin a l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma.
La norma també preveu també que els subjectes inclosos en el seu àmbit d’aplicació han de prestar a l’Autoritat la col·laboració necessària per al correcte desenvolupament de les seves funcions i facilitar la informació que sol·liciti. En aquest sentit, podrà sol·licitar valoracions pericials o tècniques, sobre els fets continguts en les informacions o comunicacions, al sector públic autonòmic o local o als òrgans estatuaris, les quals s’hauran d’aportar en el termini d’un mes.
A Castella i Lleó, l’Autoritat Independent en matèria de corrupció, creada mitjançant la Llei de mesures tributàries, financeres i administratives (4/2024, de 9 de maig), manté una dependència orgànica i pressupostària del Consell de Comptes de la Comunitat.
Exerceix les seves funcions en relació amb: el sector públic autonòmic i local del territori de Castella i Lleó; el Procurador del Común; el Consell Consultiu; el Consell Econòmic i social i el propi Consell de Comptes. També sobre l’activitat (administrativa i de gestió patrimonial) del Parlament autonòmic si, per acord de la Cambra, així se sol·licita.
Actua com a canal extern de comunicació. Li correspon, a més, dins del seu àmbit d’actuació, la potestat sancionadora en relació a les infraccions de l’esmentada Llei; l’adopció de les mesures de suport a les persones alertadores; i el desenvolupament de funcions d’assessorament, formació i avaluació de l’eficàcia dels instruments jurídics i altres mesures existents en matèria de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció, en col·laboració amb els òrgans de control existents. També li pertoca la realització de propostes i recomanacions amb la finalitat de promoure, en el seu àmbit d’actuació, els màxims nivells de seguretat.
El retiment de comptes anual es fa davant les Corts, per part del president del Consell de Comptes.