Se celebra a Barcelona el ‘Congrés internacional sobre la prevenció de la corrupció al sector públic empresarial’
El congrés ha estat organitzat pel Grup de recerca en dret penal i noves tendències de la política criminal (GReDP) i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Oficina Antifrau de Catalunya i la Diputació de Barcelona
6 de febrer de 2024. El ‘Congrés internacional sobre la prevenció de la corrupció al sector públic empresarial’ ha tingut lloc els dies 5 i 6 de febrer a Barcelona, organitzat pel Grup de recerca en dret penal i noves tendències de la política criminal (GReDP) amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Oficina Antifrau de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha presentat la jornada del 6 de febrer i ha exposat que la Llei 2/2023 ha canviat l’Oficina Antifrau perquè el Parlament de Catalunya ha atorgat competències com a autoritat independent a l’ens. En aquest sentit, Gimeno ha remarcat que ara Antifrau té capacitat sancionadora.
D’altra banda, la tècnica de Prevenció d'Antifrau, Elisenda Escoda, ha moderat la taula 'Estat actual dels programes de compliment al sector públic' i ha explicat l'informe final del Projecte de compliment normatiu i integritat, que té com a objectiu promoure una cultura de compliment normatiu i d’integritat en diversa tipologia d’ens del sector públic −societats mercantils públiques, entitats públiques de caràcter empresarial, consorcis− de l’àmbit d’actuació de l’Oficina Antifrau. Escoda ha recordat que amb la Llei 2/2023 es passa de la voluntarietat de tenir canals interns d'alerta a l’obligatorietat per als ens públics i privats que contempla la legislació.
Durant l’acte de clausura del Congrés ha intervingut el director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, juntament a Adán Nieto, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Castella-la Manxa, i a la principal organitzadora del Congrés Internacional, Míriam Cugat, catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona. Roca ha manifestat que el dret penal, per si sol, no és la solució a la corrupció i ha afegit que cal posar l’accent en la prevenció i la gestió dels riscos. Finalment, ha manifestat que en aquesta tasca de protegir l’interès general és necessari involucrar els actors no públics.
Al Congrés Internacional també han participat ponents de: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat de Santiago de Compostel·la, Universitat dels Estudis de Mòdena i Reggio Emilia, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de València, UA - Universitat d'Alacant, Universitat de Salamanca, Universitat Pública de Navarra, Alma Mater Studiorum – Universitat de Bolonya, Universitat dels Estudis Roma Tres, Universitat de Les Palmes de Gran Canària.
Programa del Congrés internacional sobre la prevenció de la corrupció al sector públic empresarial