L’Aula virtual Antifrau es presenta a responsables de formació, transparència i integritat de les institucions públiques de Catalunya

Una plataforma d’autoformació per enfortir la lluita contra la corrupció i promoure una cultura ètica

Jordi Tres, cap de Formació d’Antifrau, presenta la sessió de l’Aula virtual Antifrau
Jordi Tres, cap de Formació d’Antifrau, presenta la sessió de l’Aula virtual Antifrau

26 de febrer de 2025. L’equip de Formació de l’Oficina Antifrau de Catalunya ha presentat l’Aula virtual Antifrau a responsables i gestors de formació, transparència i d’integritat de les institucions públiques de Catalunya, així com a membres dels comitès d’ètica en una sessió en línia celebrada aquest matí, amb més de 120 participants.

Jordi Tres, cap de Formació d’Antifrau, ha obert la sessió per presentar l’Aula virtual Antifrau, una plataforma d’autoaprenentatge dissenyada i gestionada per Antifrau per oferir formació en matèria d’integritat i lluita contra la corrupció. Jordi Tres ha donat la benvinguda als assistents i ha contextualitzat aquesta eina formativa.

A continuació, la tècnica de Prevenció, Anabel Calvo, ha explicat l’aspecte, la interfície i la navegació de l’Aula virtual, així com els itineraris autoformatius basats en competències. Ha destacat que la plataforma funciona amb Moodle i que ofereix dues opcions d’autenticació per accedir-hi (manual i GICAR). Durant la seva intervenció, ha mostrat el contingut de l’Aula virtual i els tipus de cursos disponibles, destacant-ne l’estructura, que inclou una guia didàctica i un apartat d’anuncis.

Per la seva banda, Lara Baena, consultora de Prevenció, ha aprofundit en els itineraris autoformatius i les competències clau per fomentar l’ètica i prevenir riscos per a la integritat. També ha exposat l’estratègia formativa de l’Oficina Antifrau i el disseny instruccional dels cursos.

Posteriorment, Anabel Calvo ha detallat el funcionament de la gestió de grups, el procediment per sol·licitar informació i les opcions d’assessorament per seleccionar l’itinerari més adequat per a cada perfil. Ha subratllat el compromís d’Antifrau amb la protecció de dades personals durant tot el procés de recollida i transmissió de la informació i ha explicat que, un cop finalitzada la formació, cada ens públic rep els resultats sobre la participació i compleció dels cursos.

Per tancar la sessió, Jordi Tres ha fet dues recomanacions. En primer lloc, ha afirmat que “cal triar les persones candidates per fer els cursos que tinguin predisposició i disponibilitat per realitzar-les en l'edició del curs en qüestió”. En segon lloc, ha recomanat comunicar prèviament la inscripció als cursos al personal interessat. A més, ha sol·licitat compromisos per part de les institucions que facin ús de l’oferta autoformativa, com ara implicar-se en el seguiment dels grups matriculats i compartir amb l’Oficina Antifrau l’impacte de la formació en la institució. Finalment, ha conclòs que “una bona selecció de grups garanteix l’èxit dels cursos”.

Com accedir-hi?

—Institucions públiques: poden sol·licitar les inscripcions a través del formulari institucional

—Persones individuals: poden consultar les convocatòries disponibles al calendari de formació i sol·licitar la seva plaça mitjançant aquest formulari

—Entitats privades: properament podran accedir a cursos especialitzats mitjançant un procediment que ja està en fase de desenvolupament.

L’Aula virtual Antifrau es troba disponible a https://aulavirtual.antifrau.cat

Amb aquestes novetats, l’Oficina Antifrau referma el seu compromís amb la formació per garantir administracions més íntegres i una societat més justa i transparent.