Antifrau subscriu la Declaració de València de la NEIWA per enfortir el paper de les persones alertadores i dels organismes que les protegeixen

La Xarxa de les autoritats europees per a la integritat i la protecció de les persones alertadores (NEIWA) ha emès unes recomanacions, que incideixen en la importància de la denúncia com a mecanisme de lluita contra la corrupció

L'Assemblea General de NEIWA lamenta que un dels seus membres, l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, hagi estat dissolta per llei

Participants a la 9a Assemblea General de la NEIWA. Imatge: Agència Valenciana Antifrau
Participants a la 9a Assemblea General de la NEIWA. Imatge: Agència Valenciana Antifrau

22 d’abril de 2024. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha participat a la 9a Assemblea General de la Xarxa de les autoritats europees per a la integritat i la protecció de les persones alertadores (NEIWA - Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities), celebrada a València el 18 i 19 d’abril.

En aquesta trobada la xarxa NEIWA ha aprovat la Declaració de València, que anima les autoritats competents a donar suport i protecció a les persones alertadores amb unes recomanacions, que apunten a la importància de la denúncia com a mecanisme de lluita contra la corrupció i en reforçar el paper de les persones denunciants.

En aquest sentit, la Declaració també fa una crida als legisladors, governs i tots els implicats en el procés d'implementació a donar suport a les persones alertadores i a reforçar les autoritats d'integritat i protecció de les persones que denuncien.

D’altra banda, l'Assemblea General de NEIWA lamenta que un dels seus membres, l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, hagi estat dissolta per llei el 26.3.2024. Aquesta trobada ha servit també per presentar els resultats de diferents grups de treball de la xarxa.

Grup de treball durant la 9a Assemblea General de la NEIWA

La xarxa NEIWA actualment està formada per 37 autoritats de 26 països, després que s’aprovés l'adhesió de quatre membres nous: l’Institut Federal per a la Protecció i la Promoció dels Drets Humans de Bèlgica, l'Oficina Anticorrupció de Geòrgia, l'Oficina per a la Protecció de les Persones Alertadores de Luxemburg i el Defensor del Poble de Valònia i la Federació Valònia-Brussel·les (Bèlgica).

La Xarxa té com a objectius la col·laboració, l'intercanvi d'experiències i coneixements en l'àmbit de la integritat i la denúncia, en particular la protecció i el suport de les persones alertadores i la promoció de sistemes i estructures de mecanismes independents, responsables, transparents i accessibles per denunciar conductes indegudes que afecten l'interès públic.

Declaració de València

Valencia Declaration