Antifrau participa amb el projecte de Plans d’Integritat per a l’administració local, impulsat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques

El projecte s’ha iniciat ja amb una prova pilot que es porta a terme als ajuntaments grans, en la qual hi participen els ajuntaments de Terrassa i Mollet del Vallès

La segona fase, per a ajuntaments petits i mitjans, comptarà amb la participació dels ajuntaments de Vilobí d'Onyar i Sant Hipòlit de Voltregà
 

Presentació del projecte de Plans d’Integritat per a l’administració local a la seu de l'ACM/ Font ACM


25 de gener de 2021. Antifrau ha participat aquest matí en la presentació, que ha fet l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), sobre el projecte de Plans d'Integritat per a l'administració local, que desenvolupa a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG).

Aquest projecte vol impulsar els plans d'integritat a tots els ens locals de Catalunya com a segell de qualitat democràtica i mostra de compromís i garantia amb la transparència i la integritat. El projecte s’ha iniciat ja amb una prova pilot que es porta a terme als ajuntaments grans (de més de 5.000 habitants). Hi participen els ajuntaments de Terrassa i Mollet del Vallès.

El projecte compta amb la participació de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que assumeix la formació i sensibilització en els ajuntaments participants i valida les fases del projecte, i de l'Administració Oberta de Catalunya que dissenyarà una plataforma digital que incorpori la guia metodològica en integritat local. 

En la presentació del Projecte el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat “Un projecte tan important i que vol donar un salt endavant en la gestió pública, havia de néixer des del municipalisme”. Soler ha insistit en la necessitat del municipalisme d’anar més enllà de la bona gestió i el compliment de la llei: “Volem autoexigir-nos més eines, mecanismes i avaluació per poder fer millor la nostra feina i servir a la ciutadania. Per això, volem impulsar un conjunt de procediments i bones pràctiques i establir mecanismes de prevenció i control”.

El director d'Antifrau ha destacat que “la integritat en una institució exigeix que totes les persones que formen part d’una administració, siguin electes o treballadors, actuïn conforme amb els valors de la institució” i que se sustenta en tres eixos “aconseguir una cultura ètica, una gestió pública professional i la prevenció de la corrupció”. Marga Bonmatí, directora del Consorci d'Administració de Catalunya, ha explicat que “hi ha una relació directa claríssima que els governs més transparents són els més íntegres i cal donar confiança a la ciutadania en les seves institucions i la millor manera és ser governs oberts”.

També hi ha participat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la primera tinent d’alcalde de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, els dos municipis que estan treballant amb la primera fase del projecte de plans d’integritat. Jordi Ballart ha manifestat que "significa un punt d’inflexió per millorar la qualitat democràtica dels ens locals i és l’exemple que des del món municipal som referents” i ha afegit que “des de Terrassa hem fet un esforç important en transparència i en ètica i amb aquests plans d'integritat fem un pas més i donem sentit a tot allò que fem". Mentre que Mireia Dionisio ha dit que "en el nostre país calia treballar en aquests plans d'integritat pública. Som servidors públics i gestionem diners públics i això ens ha de fer ser encara més ètics".

La segona fase, per a ajuntaments petits i mitjans (de menys de 5.000 habitants), que es licitarà al mes de febrer, comptarà amb la participació dels ajuntaments de Vilobí d'Onyar i Sant Hipòlit de Voltregà. La voluntat és elaborar una metodologia i fomentar, posteriorment, la implementació de plans d’integritat a l’administració local.

Mentrestant, Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM, ha destacat que per donar continuïtat al projecte mes enllà de la prova pilot, s’està parlant amb el Govern de la Generalitat per a incorporar-la com una estratègia de país.

Vídeo Antifrau participa projecte plans integritat administració local/ACM