Antifrau participa a la 3a Conferència Internacional sobre Contractació Pública Oberta i Sostenible a Roma

Les jornades han estat organitzades per l’Autoritat Nacional Anticorrupció italiana (ANAC), l’organització Open Contracting Partnership (OCP) i la Comissió de Contractació Pública d’Albània (KPP).

3a Conferència Internacional sobre Contractació Pública Oberta i Sostenible
3a Conferència Internacional sobre Contractació Pública Oberta i Sostenible

19 de setembre de 2024. La 3a Conferència Internacional sobre Contractació Pública Oberta i Sostenible (3rd International Open and Sustainable Public Procurement Conference 2024) s’ha celebrat a Roma els dies 12 i 13 de setembre amb l’objectiu d’analitzar i debatre la «contractació pública de nova generació».

Les jornades han estat organitzades per l’Autoritat Nacional Anticorrupció italiana (ANAC), l’organització Open Contracting Partnership (OCP)1 i la Comissió de Contractació Pública d’Albània (KPP). Hi han participat experts de l’àmbit acadèmic i professional, representants d’institucions governamentals i de la UE, de la societat civil i del sector empresarial, d’un total de 26 estats.

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha participat a la conferència representada pel cap de l’Equip d’Anàlisi de Dades, Bruno González, convidat per l’OCP a presentar l’estratègia d’intel·ligència basada en l’anàlisi de dades d’Antifrau, com a membre del panel d’experts del grup titulat Better data, better públic trust (Millors dades, millor confiança pública), juntament amb la directora general de l’Agència de Contractació Pública d’Albània, una investigadora de la Divisió d’Economia i Dret del Banc d’Itàlia, i el CEO de Prozorro. Prodazhi, l’empresa pública estatal ucraïnesa gestora del sistema de licitacions electròniques.

El cap de l’Equip d’Anàlisi de Dades d'Antifrau, Bruno González, participa al panel d’experts del grup titulat Better data, better públic trust

El cap de l’Equip d’Anàlisi de Dades d’Antifrau ha presentat els principals projectes i resultats assolits de l’estratègia de dades, incidint especialment en la importància de posar la datificació de l’activitat del servei públic, cada vegada més estesa i profunda, al servei de la integritat i la prevenció del frau i la corrupció, així com en el desenvolupament de sistemes automatitzats d’alerta basats en dades en l’àmbit de la contractació pública.

A la convenció s’ha dut a terme una reflexió col·lectiva amb la participació de poders públics, empreses, representants de la societat civil i altres actors interessats, sobre les oportunitats i els reptes que es plantegen, a escala europea, per establir les bases d’una nova contractació pública més profundament basada en dades i orientada a resultats i a l’impacte. En la reflexió s’ha constatat el rol clau de la contractació pública com a instrument d’implementació efectiva de les polítiques públiques nacionals i europees dirigides la desenvolupament social i econòmic i a l’impuls del benestar de la ciutadania.

Entre els temes abordats cal destacar: la contractació pública al servei del benestar de la ciutadania i de la millora de la qualitat democràtica de la societat; l’aprofundiment en un model de contractació pública plenament digitalitzat i orientat per dades; el rol de la Intel·ligència Artificial en la contractació pública; la contractació social i sostenible; el control col·laboratiu de la contractació pública; i la lluita contra la corrupció en la contractació pública.

 

1Open Contracting Partnership és una col·laboració «entre governs, empreses, la societat civil i especialistes en tecnologia per fer transparent i transformar la contractació pública a tot el món», creada inicialment pel Banc Mundial i establerta el 2015 com a programa independent sense ànim de lucre, patrocinat pel Fund for the City of New York (Fons per a la Ciutat de Nova York).