Antifrau organitza a Barcelona la trobada de la Xarxa d’autoritats europees per a la integritat i la protecció de les persones alertadores (NEIWA)

Miguel Ángel Gimeno ha destacat, en la seva presentació, la importància de la “Xarxa europea NEIWA per a totes les autoritats competents i de protecció de les persones alertadores, com un fòrum singular per intercanviar experiències”

El director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno (centre), amb la tècnica jurista de l'Oficina Antifrau, Marisa Miralles (esquerra) i el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan  Llinares

17 de juny de 2022. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat la reunió periòdica de la Xarxa de les autoritats europees per a la integritat i la protecció de les persones alertadores (Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities – NEIWA), que ha tingut lloc a Barcelona avui i ahir.

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha obert les jornades amb un discurs de benvinguda i ha exposat els àmbits de possible millora i les recomanacions que ha presentat Antifrau a l’Avantprojecte de Llei reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, que transposa la Directiva europea a nivell estatal.

Gimeno ha destacat la importància de la “Xarxa europea NEIWA per a totes les autoritats competents i de protecció de les persones alertadores, com un fòrum singular per intercanviar experiències i poder fer un seguiment, de primera mà, de la regulació que van desplegant altres països de la Unió amb la finalitat d'intentar millorar els marcs reguladors”.

També han intervingut a la sessió inaugural el director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, el director de Prevenció d’Antifrau de Catalunya, Òscar Roca, i per videoconferència el director de l’Oficina Andalusa contra el Frau i la Corrupció, Ricardo Vicente Puyol. Tot seguit, el director executiu de l’European Center for Whistleblower Rights, Mark Worth, ha impartit una ponència sota el títol 'Esteu preparats per protegir els denunciants?'.

El director de Prevenció d'Antifrau, Òscar Roca, parla davant del director executiu de l’European Center for Whistleblower Rights, Mark Worth, Marisa Miralles i Miguel Ángel Gimeno

La jornada ha prosseguit amb la constitució de quatre grups de treball, que han tractat diversos temes d’interès per a la xarxa. Concretament, ‘Raó de ser, pertinença i estructura de NEIWA’, ‘Opcions de finançament’, ‘Entendre's millor i les habilitats dels altres’ i ‘Nova visió general del progrés de la transposició i de les especificitats de les lleis nacionals que transposen la Directiva de la UE’.

Avui, els quatre grups de treball han exposat les conclusions i s'ha obert el debat per a la declaració conjunta de la NEIWA d’aquesta trobada, que es farà públic els pròxims dies.

En el discurs de clausura de les jornades, el director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Òscar Roca, ha expressat el convenciment que “cada petit esforç que es pugui fer per millorar el marc de protecció dels alertadors té valor i contribueix a enfortir-nos com a societat”.

L’Oficina Antifrau de Catalunya és membre de la Xarxa de les autoritats europees per a la integritat i la protecció de les persones alertadores (Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities - NEIWA), juntament amb 26 organismes més, que treballen conjuntament i intercanvien coneixements en l'àmbit del whistleblowing i la integritat.

La reunió inaugural de la NEIWA va tenir lloc el 24 de maig de 2019 a La Haia, ha tingut continuïtat a París (Desembre 2019), Roma (Juny 2020), Brussel·les (Desembre 2021), Utrecht (Juny 2021), 17 de Setembre de 2021, 10 de Desembre de 2021, així com a d’altres sessions organitzades en el marc dels treballs de la Xarxa a les quals ha participat l’Oficina Antifrau de Catalunya.