Antifrau ha celebrat avui la jornada sobre ‘L’experiència italiana de prevenció de la corrupció en empreses públiques’
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte d’estudi sobre compliment normatiu i integritat en entitats públiques de l’àmbit d’actuació de l’Oficina Antifrau
8 de novembre de 2022. ‘L’experiència italiana de prevenció de la corrupció en empreses públiques’ ha estat el tema que s’ha tractat al seminari celebrat avui a Barcelona, organitzat conjuntament per l’Oficina Antifrau de Catalunya, la Universitat de Mòdena i Reggio Emilia i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte d’estudi sobre compliment normatiu i integritat en entitats públiques de l’àmbit d’actuació de l’Oficina Antifrau, iniciat ara fa més de dos anys per aquesta institució, i que ara es troba en fase d’elaboració de conclusions.
Al seminari han participat professors d’universitats italianes experts en aquesta matèria, l’equip de la Universitat de Mòdena i Reggio Emilia que ha elaborat l’estudi Far Mission Oriented 2020 “Protocovid” i Go For it, algunes de les empreses públiques italianes que formen part de l’estudi, així com l’equip de recerca de la UAB sobre la Prevenció de la corrupció al sector públic empresarial.
Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau, ha donat la benvinguda als participants a la jornada en el discurs d’obertura i ha assenyalat que “volem saber com els funciona aquesta experiència a Itàlia, i traslladar-ho aquí, és un projecte per saber què pensen les empreses públiques de Catalunya, necessitem conèixer d’altres experiències per fer les comparacions adequades”. I ha acabat remarcant que “encara que siguin diferents lleis hi ha principis bàsics que ens emparen a tots igual”.
Ha seguit amb la presentació del seminari Luigi Foffani, catedràtic de Dret Penal de la Università di Modena e Reggio Emilia, que ha destacat que “a Itàlia des dels anys 90 es va difondre la peculiar realitat de la societat privada controlada per entitats públiques, un model empresarial que s’ha difós molt per a l’exercici d’activitats administratives”. “A Itàlia s’ha implantat un model de compliance pública i una altra de privada, la pública és de 2012 i la privada té un origen més antic, de 2001”, ha explicat Foffani.
El conductor de la jornada ha estat el director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, que ha contextualitzat el seminari: “és una sessió de treball derivada del projecte, que s’exposarà el resultat final en un congrés el mes de febrer de 2023”. Roca ha destacat que "si alguna cosa ens interessa de l’experiència italiana és que Itàlia ens porta avantatge en el temps, amb aquests programes de compliance tant al sector públic com al privat, i no és l’únic país, França també ens en porta, donat que ja han establert estratègies a nivell nacional de prevenció i lluita contra la corrupció".
En el debat sobre ‘L’experiència italiana de prevenció de la corrupció en empreses públiques’ ha intervingut Nicoletta Parisi, catedràtica de Dret Internacional de la Università Cattolica del Sacro Cuore i exmembre del Consell de l’Autoritat Nacional Anticorrupció, que ha explicat l’estat de la transposició de la Directiva Whistleblowing a la legislació italiana. D’altra banda, Giulio De Simone, Catedràtic de Dret Penal de la Università del Salento ha parlat sobre l’àmbit d’aplicació del Decret Legislatiu núm. 231 de 2001 i sobre quines són les entitats col·lectives responsables.
També ha participat al debat en línia el catedràtic de Dret Penal de la Università Unitelma Sapienza, Vincenzo Mongillo, que ha explicat el control sobre els programes de compliment a Itàlia, on ha fet una comparació entre els responsables de la prevenció de la corrupció i l’òrgan de vigilància.
Dels delictes contra l’administració pública i compliment normatiu en l’experiència italiana n’ha fet una exposició Francesca Consorte, becària d’investigació en Dret Penal de la Università degli Studi “Gabriele d’Annunzio” Chieti-Pescara. Per finalitzar aquest debat, Lavinia Messori, becària d’investigació en Dret Penal de la Università di Roma La Sapienza, ha presentat el projecte italià Far Mission Oriented 2020 "Protocovid" i Go For It.
El segon debat del seminari ha estat sobre ‘L’experiència d’algunes empreses italianes’ quant al compliment normatiu. En aquest debat han participat representants d’empreses públiques italianes i han explicat les seves experiències i d’altres especialistes en prevenció de la corrupció.