Les agències i oficines anticorrupció d’Espanya realitzen la seva segona trobada a València

L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha acollit la II Trobada de la xarxa d'oficines i agències anticorrupció de l'estat espanyol. La cimera ha tingut lloc a la Sala Vinatea de Les Corts Valencianes i ha estat presentada pel director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares.

La trobada, organitzada per l'Agència Valenciana Antifrau, ha reunit els màxims responsables dels organismes anticorrupció de Catalunya, Illes Balears, Galícia, Madrid, Barcelona, i la pròpia Comunitat Valenciana

La reunió s'ha estructurat al voltant d'una ponència sobre les quotes de gènere i la corrupció i una sessió de treball sobre l'ús de les noves tecnologies aplicades a la prevenció de la corrupció

Els responsables de les agències antifrau durant la trobada. Foto: Agència Valenciana Antifrau
Els responsables de les agències antifrau durant la trobada. Foto: Agència Valenciana Antifrau

14 de desembre de 2018. L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha acollit la II Trobada de la xarxa d'oficines i agències anticorrupció de l'estat espanyol. La cimera ha tingut lloc a la Sala Vinatea de Les Corts Valencianes i ha estat presentada pel director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares.

La trobada de les agències i oficines anticorrupció ha reunit el màxim responsable de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares; el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, Jaume Far; la consellera del Consell de Comptes de Galícia, Beatriz Rodriguez; el director de l'Oficina Municipal contra el Frau i la Corrupció de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Granados; la directora de Serveis d’Anàlisi de l'Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Maria Sánchez; i el cap de secció de Publicitat i Portal de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Joan Cotxà.

Durant el matí, el professor del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Pittsburg (EUA), Pablo Fernández-Vázquez, ha impartit la ponència "Quotes de gènere i corrupció" a la qual ha seguit un debat entre els participants. Tot seguit s'ha realitzat una sessió de treball sobre l'ús de les noves tecnologies aplicades a la prevenció de la corrupció. En aquesta sessió s'ha presentat el Projecte Aletheia, sistema d'ajuda a la traçabilitat de la despesa en la contractació pública, que ha anat a càrrec del director del Servei de Sistemes d'Informació de l'Agència Valenciana Antifrau, Manuel D. Serrat, i de l'enginyer de sistemes Hervé Falciani.

Aquesta trobada reforça els llaços de col·laboració entre les agències i oficines anticorrupció de l'estat espanyol, i dóna continuïtat a la primera trobada que es va realitzar a Barcelona el passat 29 de juny organitzada per l'Oficina Antifrau de Catalunya. De fet, el principal acord al qual es va arribar en aquesta reunió va ser el de crear una xarxa estable, amb reunions periòdiques de totes les agències anticorrupció existents per compartir estratègies comunes per lluitar contra aquest fenomen i compartir informació. Aquest acord se circumscriu, tal com va manifestar el director d'Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, en un marc en el qual falta una voluntat real de crear un Pla Nacional contra la corrupció.