L’Oficina Antifrau de Catalunya posa a disposició de tota la ciutadania l’exposició Corrupció! Revolta ètica en la seva versió virtual

L’exposició Corrupció! Revolta ètica, ara a les xarxes amb les campanyes #museusacasa #quedatiaprèn

La mostra és una eina divulgativa adreçada a tothom, però, especialment als alumnes de 4rt d’ESO, Batxillerat i Cicles formatius de grau mitjà i superior, ja que pretén incentivar la reflexió sobre la corrupció i la seva importància en la construcció d’una democràcia avançada

En aquest sentit, la mostra virtual va acompanyada d’una guia pedagògica adreçada a les famílies i adaptada a la situació de confinament actual, de la guia pedagògica pels docents i activitats complementàries per poder fer a casa amb l’acompanyament d’un adult

L’objectiu és provocar una reflexió sobre els àmbits en què l’actitud personal podria modificar i millorar els sistemes corruptes a petita escala i aprofundir en aquestes reflexions amb els més joves a través de la guia pedagògica

Les activitats didàctiques vinculades a aquesta eina han estat validades pel Departament d’Educació per al seu encaix al disseny curricular de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles formatius de grau mitjà i superior

L’Oficina Antifrau de Catalunya posa a disposició de tota la ciutadania l’exposició Corrupció! Revolta ètica

15 d’abril de 2020. “Corrupció! Revolta ètica” arriba ara a tota la ciutadania amb la seva versió virtual. La mostra, que s’ha pogut veure presencialment al Palau Robert de Barcelona, durant del darrer semestre del 2019, i a l’espai Santa Caterina de Girona, es podrà visitar de manera virtual a partir d’avui. Antifrau ha decidit posar-la a l’abast de tothom després que l’exposició hagués de tancar les seves portes a Girona el passat 13 de març per l’emergència sanitària provocada per la Covid-19. D’aquesta manera, Antifrau se suma a les diverses iniciatives que han sorgit en l’àmbit virtual de posar els seus recursos en línia per alleugerir el confinament. Concretament, #Corrupció!Revoltaètica anirà associada a #museusacasa #quedatiaprèn #joemquedoacasa #joactuo.

La mostra, que ha tingut com a comissari el periodista i professor de la UAB David Vidal, és una exposició divulgativa que pretén incentivar la reflexió sobre aquest fenomen i de la seva importància en la construcció d’una democràcia avançada, però també vol provocar una reflexió personal sobre els àmbits en què l’actitud personal del visitant podria modificar i millorar els sistemes corruptes a petita escala. La corrupció és un fenomen corrosiu que pot abocar a crisis socials, econòmiques i polítiques molt profundes, generant desànim i impotència en la població i afeblint la democràcia i, per tant, els drets humans. El relat expositiu detalla que els comportaments corruptes i fraudulents sorgeixen en societats d’una certa ambigüitat moral, en què predomina l’individualisme, el relativisme i s’hi posa de manifest la crisi de valors.

La mostra, que s’ha pogut veure del 5 de febrer al 13 de març d’enguany a l’Espai Santa Caterina de l’edifici de la Generalitat a Girona i al Palau Robert durant uns mesos del darrer semestre del 2019 per on hi han passat més de 16 mil persones, ha estat conceptualitzada i adaptada al món virtual pel fotoperiodista Martí Fradera.

Corrupció! Revolta ètica, l’exposició

La dimensió del fenomen de la corrupció s’aprecia en les dades que apareixen. La Unió Europea xifra en 120.000 milions d’euros els danys causats per la corrupció cada any. Un terç d’aquesta xifra, 40.000 milions d’euros l’any, la provoca l’Estat espanyol. El 72% dels catalans considera que hi ha molta o bastant corrupció, segons el Baròmetre d’Antifrau, i un 82% considera que aquest és un problema molt o bastant greu. L’FMI estima el cost de la corrupció en un 2% del PIB mundial.

“El dilema ètic”

Dos espais, proposen als visitants la reflexió sobre la corrupció en un context d’un abandonament puntual o sistèmic de l’ètica personal i/o col·lectiva. Es plantegen tres dilemes amb què ens podem trobar tots els ciutadans i es demana a aquests que hi participin donant la seva resposta a través d’una enquesta. La lluita contra la corrupció no afecta només les esferes de la política i l’economia, també afecta tots els ciutadans que cada dia prenen decisions que sumen i resten a la cultura ètica de la societat.

A l’àmbit Què és la corrupció s’esmenten els riscos de corrupció en l’espai públic i també la transparència i els mecanismes de detecció d’alguns països del nord d’Europa amb un recorregut molt llarg en aquest àmbit en comparació amb països com Espanya, amb mecanismes de control posteriors al restabliment de la democràcia. També s’hi fa esment de la corrupció en l’àmbit públic a Catalunya, amb casos concrets i coneguts per a la ciutadania amb forma de calendari d’advent.

Espai dedicat a les persones alertadores

El tema dels alertadors i facilitadors, peces clau en la lluita contra la corrupció i el frau, també ocupen un àmbit destacat. S’hi comenta la necessitat que el denunciant no pateixi represàlies ni pressions professionals. L’alerta és una mostra de civisme i de responsabilitat, no una deslleialtat o traïció. En aquest apartat apareixen noms com Hervé Falciani, enginyer que ha denunciat evasors fiscals, o altres noms com Montse Gasull, Azahara Peralta, Luís Gonzalo Segura, Roberto Macías o Carme Garcia. Un lloc destacat també l’ocupa la premsa per la seva funció de visibilitzar la corrupció de les societats, amb portades i titulars de casos ressonants de corrupció nacionals i internacionals.

Els visitants hauran d’aixecar catifes –virtualment– si volen conèixer la veritat, i hauran de reaccionar davant situacions quotidianes que posaran a prova la seva integritat responent a través d’enquestes a diversos dilemes. Així mateix, es podrà visionar una selecció dels millors gags del programa de TV3 Polònia sobre la corrupció, que formen part del cinema Corleone.

La guia pedagògica per aprendre amb la visita a Corrupció! Revolta ètica des de casa

Aquesta eina s’adreça especialment als alumnes de 4rt d’ESO, Batxillerat i els Cicles formatius de grau mitjà i superior, ja que pretén incentivar la reflexió sobre la corrupció i la seva importància en la construcció d’una democràcia avançada.

Aquestes eines, que inicialment es van pensar per fer a l’aula, només requereixen d’un adult que pugui fer el seguiment de la guia pedagògica per a les famílies per adaptar l’aprenentatge al nou context actual de confinament. Antifrau ha decidit adaptar la guia pedagògic adreçada al professorat al nou context i fer una versió reduïda de la mateixa per poder fer les activitats amb família.

Les activitats didàctiques vinculades a aquesta eina han estat validades pel Departament d’Educació per al seu encaix al disseny curricular de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles formatius de grau mitjà i superior.

L’objectiu és provocar una reflexió sobre els àmbits en què l’actitud personal podria modificar i millorar els sistemes corruptes a petita escala i aprofundir en aquestes reflexions amb els més joves a través de la guia pedagògica i les tres activitats complementàries, que aborden els següents aspectes:

  • Apropar a adolescents i joves els conceptes clau relacionats amb la lluita contra la corrupció i la incidència que tenen en la seva quotidianitat.
  • Identificar la corrupció davant de situacions de la vida diària.
  • Fomentar la consciència i el pensament crític davant de les conductes vinculades a la corrupció, posant en joc l’ètica personal i col·lectiva, així com les seves conseqüències econòmiques i socials.
  • Introduir la figura de la persona alertadora com a vigilant del poder i aprofundir en la idea que tots/es potencialment ho som.
  • Aprofundir en el concepte d’integritat, en els seus principis i valors i en les conductes i resultats que produeix.
  • Identificar les principals funcions i tasques de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Oficina Antifrau de Catalunya

L’Oficina Antifrau de Catalunya és una institució específicament dirigida a preservar la transparència i la integritat de les administracions i del personal al servei del sector públic a Catalunya. Antifrau té com a objectiu prioritari prevenir i investigar possibles casos d’ús o destinació fraudulents de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit derivat de conductes que comportin conflicte d’interessos o l’ús particular d’informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic.

El control de la seva activitat correspon al Parlament de Catalunya, a qui ret comptes. És la institució pionera a l’Estat espanyol a donar compliment als mandats de la Convenció de les Nacions Unides contra la corrupció.